Vigyázat, csalók! Így szedik rá az időseket

Kategória: Cikkek, írások Megjelent: 2013. június 08. szombat

Újabb, nyugdíjasok elleni bűncselekményekről érkeztek hírek az elmúlt napokban. A bűnözők az idősek megtakarított pénzére utaztak - sikerrel. Bemutatjuk az aktuális trükköket, módszereket:

Egy fiatal nő adta ki magát díjbeszedőnek a Nógrád megyei Felsőtoldon, aki elvitte az idős sértett pénzét. Május 5-én a délelőtti órákban egy idős néni lakásán egy nő jelent meg, aki díjbeszedőként mutatkozott be és villanyszámla díját kérte tőle. A néni kérésének eleget téve a kért összeget részére átadta, majd az elkövető azzal a helyszínről sietve távozott. A sértett ezt követően győződött meg arról, hogy a szolgáltatótól nem érkezhetett hozzá alkalmazott, és tette meg a bejelentését.

Mosonmagyaróváron néhány napja egy társasházi lakásba csengetett be két ismeretlen nő. A 82 éves tulajdonosnak elmondták, hogy újságpapírt gyűjtenek és szeretnék, ha a feleslegessé vált papírt elvihetnék tőle. A sértett, hogy a kérésnek eleget tegyen, gyanútlanul indult konyhájába, ahol a felhalmozott újságokat tárolta. Az összekészített köteggel épp fordult volna vissza, mikor a két nő már lakásán belül várta. Kérdőre vonta őket, amiért hívás nélkül merészkedtek otthonába. Az ismeretlenek, elterelve az asszony figyelmét több mint egymillió forinttal károsították meg. Pénzének eltűnését, a hívatlan látogatók távozását követő pár nappal később fedezte fel az idős nyugdíjas.

Néhány napja fogták el a rendőrök azt a 20 éves férfit, aki két társával együtt elterelte egy 91 éves asszony figyelmét, majd ellopták a pénzét. A jelenleg rendelkezésre álló adatok szerint a gyanúsított és társai június 4-én megjelentek a 91 éves asszony bényei házánál és fát kínáltak neki eladásra, így bejutottak a családi ház udvarára, hogy ott a megvásárolt fát lepakolják. Ekkor a sértett figyelmét elterelték és a házból eltulajdonították a hölgy hosszú évek alatt megspórolt pénzét, majd a helyszínről egy tehergépkocsival távoztak.

Hívjuk fel az idősek figyelmét: így védekezzenek

A bűnözők gyakran különböző ürügyeket kitalálva jutnak be a kiszemelt áldozatokhoz, és a legtöbb esetben időskorú sértetteket szemelnek ki maguknak. Kihasználják a szépkorúak jószívűségét, óvatlanságát és, hogy egyedül élnek és figyelmük könnyen elterelhető.

A lakásukba történő bejutáshoz általában pénzváltásra hivatkoznak, vagy csak vizet kérnek, előfordulnak házaló árusok, de előfordulhat az is, hogy valamely közüzemi dolgozónak, díjbeszedőnek, tisztviselőnek, rendőrnek adják ki magukat.

Ha hivatalos személyként mutatkozik be az ismeretlen látogató a lakásukba történő beengedésük előtt, mindig győződjenek meg arról, hogy a munkakörüknek megfelelő igazolvánnyal rendelkeznek-e.

A rendőrség ismételten felhívja a lakosság figyelmét, őrizzék meg éberségüket és éljenek gyanúval a tőlük segítséget kérő idegenekkel szemben. A becsengető ismeretleneket semmi esetre se engedjék be otthonunkba!

(Pénzcentrum.hu)

You have no rights to post comments