Szűznek lenni nagy szégyen - egy tévésorozat hatása a fiatalokra

Kategória: Cikkek, írások Megjelent: 2013. április 28. vasárnap

"Naponta legalább 20 tablettát veszek be. Ez akkor kezdődött, amikor nézni kezdtem a Skinst". Ilyen és ehhez hasonló kijelentések tömegét olvashatjuk a Skins Confessions néven ismert blogokon, ahova a nézők küldik be a sorozattal kapcsolatos vallomásaikat. Vannak, akik drogozni kezdtek, mások teljesen kiábrándultak a valóságból, de még olyan rajongó is akad, aki testi bántalmazással járó párkapcsolatról álmodozik, amióta látta a Skins hatodik évadját.

A népszerű, több szakmai-, és közönségdíjat is elnyert brit sorozat három, 16-17 éves fiatalokból álló társaság életét mutatja be, az elsődleges célközönsége tehát a tizenévesek, akik életkoruknál fogva könnyen azonosulnak a sorozat szereplőivel. Az említett internetes blogokon bárki teljesen anonim módon közzéteheti véleményét. Sokan egy-egy karakterhez érzik magukat különösen közel, önmagukhoz nagyon hasonlónak látják őket, vagy éppen olyanná szeretnének válni, amilyenek ők, és emiatt igyekeznek úgy is viselkedni.

Az egyetlen sorozat, amely őszintén beszél róluk

A sorozat amerikai verzióját az első évad után betiltották a fiatal nézők szüleinek tiltakozása miatt, akik attól féltek, hogy a rengeteg drog, pia és szex látványa rossz hatással lehet a gyerekeikre. Elérték, hogy ne forgassák le kétszer szinte ugyanazt a sorozatot, aminek az amerikai stúdiók pénzhez juttatásán kívül nem sok értelme lett volna. Az amerikai tinédzserek pedig nyugodtan nézik tovább az eredeti, brit verziót.

A gyakorlatilag fórumként is működő Confessions-blogokon ugyanis többen hangsúlyozzák, hogy az Egyesült Államokból nézik a Skinst, amivel szerintük az amerikai sorozatok nem érhetnek fel. Sokuk szerint ez a sorozat az egyetlen, amely tabuk nélkül, kíméletlen őszinteséggel ábrázolja a fiatalok életét és problémáit.

Annak ellenére, hogy Angliában nem tiltották be a sorozatot, sőt, éppen készül az utolsó évad, a brit szülők is féltik a gyerekeiket. A fiatalok alkalmanként a sorozatról elnevezett Skins partykat szerveznek, amelyeken a szóbeszédek szerint a tinédzserek egy hatalmas házibuli keretében összegyűlnek, mindent összetörnek, lefekszenek egymással, mértéktelenül isznak, a kábítószerekből pedig még a háziállatoknak is jut.

Magyarországon különböző szórakozóhelyeken szoktak a Skinsről elnevezett bulikat szervezni - amelyek közül az első, a Dürer kertben megrendezett alkalomra a Freddie-t játszó Luke Pasqualino is ellátogatott 2010-ben -, de ezeken a partikon a háziállatok kábítószerezése helyett simán csak a sorozatból ismert zenékre táncolhatnak a fiatalok.

A kockázatokról és mellékhatásokról

A leggyakoribb vallomás, amit a nézők megfogalmaznak, hogy szeretnének olyan életmódot folytatni, mint a sorozat velük egyidős szereplői. A karakterek minden buli alkalmával literszámra öntik magukba az alkoholt, gyakorlatilag folyamatosan dohányoznak és szinte minden szereplő kipróbált valamilyen drogot az epizódok során. A Tumblren több olyan vallomás is olvasható, hogy a rajongók kifejezetten amiatt a jelenet miatt kezdtek el dohányozni, amelyben Effy elmagyarázza Katienek, hogy kell letüdőzni a cigarettát.

Többen azt is írják, hogy irigylik a szereplőket, amiért "normálisan" tudnak viselkedni drogok hatása alatt, de nem ez az egyetlen jele annak, hogy a Skins talán mégsem annyira hiteles.

Ha a valóságban egy társaság annyi alkoholt, drogot és cigit fogyasztana, mint a szereplők, valószínűtlen, hogy soha egyiküknek sem lenne alkoholmérgezése, tüdőelégtelensége, súlyos függősége, vagy egyéb komoly egészségügyi problémája. A szereplők ezzel szemben általában remekül érzik magukat ezektől a szerektől, még csak nem is másnaposak, rosszul is csak akkor lesznek, ha éhgyomorra a második üveg whiskyt isszák, és egyik lányt sem éri semmilyen támadás, amikor öntudatlan állapotban éjjel egyedül sétálgat az utcán.

Nekik tehát nem kell tartaniuk a következményektől, azokról a rajongókról viszont nincsenek további információk, akik azt állítják, hogy a sorozat hatására napi 20 tablettát vesznek be.

Nem kell a megfelelő srácra várni

A dohányzás, az alkohol- és drogfogyasztás mellett a Confession-oldalak másik legnépszerűbb témája a szereplők szexuális aktivitása.

Ahogy az évadok követik egymást, a baráti társaságok szerelmi összefonódásai egyre bonyolultabbak és egyre belterjesebbek lesznek, a harmadik generáció tagjai között szinte minden párosítás előfordult, ha csak egy alkalom erejéig is, ami a négy, Gracie halála utáni három lányból és az öt fiúból összerakható. A szereplők között csak elvétve akad olyan, aki az évad elején még szűz, de aki igen, az később pont azt az érzést kelti a rajongókban, hogy semmiképpen nem elfogadható, ha valaki a gimnáziumi évei alatt nem fekszik le valakivel, vagy inkább mindenkivel.

Miután Mini McGuinnes hazudott a barátainak arról, hogy már nem szűz, nehogy kinézzék maguk közül, majd valóban lefeküdt a barátjával, akiről pontosan tudta, hogy éppen előtte csalta meg a legjobb barátnőjével, sok olyan vallomás került fel a blogokra, amelyek szerint a fiatal lányok belátták, hogy megfelelő srácra várni felesleges, szűznek lenni pedig nagy szégyen.

Effy Stonem megmentette az életem

A sorozatban több, komoly mentális-egészségügyi problémákkal küzdő szereplő is megjelenik. Sokan azt írják, azért tudnak azonosulni az egyik legnépszerűbb karakterrel, Effyvel, mert ők maguk is depressziósak. Azonban olyanok is akadnak, akik úgy nyilatkoznak, hogy kifejezetten a lány szenvedésének látványa után tapasztaltak magukon depressziós tüneteket, sőt, egy rajongó saját bevallása szerint azért kezdte ismét vagdosni a karját, mert látta, hogy Effy is felvágta az ereit.

Természetesen azonban nem az összes vallomás tanúskodik arról, hogy a sorozat negatív irányba befolyásolta a fiatal nézőket. Olyan rajongók is vannak, akik azt állítják, hogy korábban eljátszottak az öngyilkosság gondolatával, de meggondolták magukat Effy szenvedése, vagy Chris barátainak a fiú elvesztése után érzett fájdalma miatt. Mások az anorexiás Cassie története után ismerték fel, hogy étkezési zavaraik miatt segítségre van szükségük. A blogok alapján pont a két legtöbb problémával küszködő szereplő, Effy és Cassie a legnépszerűbbek, a nézők többsége velük tud legkönnyebben vagy akar legjobban azonosulni.

A komoly problémák felismerése mellett sokan azt állítják, hogy a sorozat megnézése után felvett új hozzáállásuk a mindennapi életüket is megkönnyíti. Többen úgy érzik, elfogadóbbak és jobb emberek lettek, mert annyi különböző karaktert láttak a képernyőn. Egyesek arról számolnak be, hogy jelentősen megnőtt az önbizalmuk a sorozat hatására, mert elég az egyik szereplőre gondolniuk, és máris magabiztosabban viselkednek, néhányan pedig egyszerűen új öltözködési stílust lestek el a karakterektől, és így jobban érzik magukat a bőrükben.

Hogy ezek a változások valóban kizárólag a sorozatnak köszönhetők-e, természetesen kérdéses, a nézők azonban egyértelműen úgy érzik, a Skins nélkül teljesen más lenne az életük.

(Németh Ráhel, old open blog)

(Jó ha tudjuk, hogy az egyik magyar tévéadón is fut egy hasonló magyar sorozat és folyamatosan hirdetik azt is, hogy keresik a 16. (!) életévüket betöltött, bevállalós szereplőket a sorozat gyártói. - a szerk.)