Anyjuk hajszolta vallási fanatizmusba a gyilkos fiúkat

Kategória: Cikkek, írások Megjelent: 2013. április 23. kedd

A bostoni merénylők anyja a vallással szerette volna megmenteni a fiait az alkohol, a drogok és a nők csapdájából, a radikalizálódásukat azonban már nem tudta megakadályozni. A merénylet hátterében egy szétesett család, gyerekkori traumák, beilleszkedési zavarok és feltartóztathatatlan fanatizmus rajzolódik ki.

A bostoni merénylet és a véres hajtóvadászat után családtagok, ismerősök és barátok próbálnak utalásokat, jeleket és gesztusokat felidézni az emlékeikben, hogy összerakják azt a folyamatot, amelynek a végén a szinte mindenki által kedvesnek és átlagosnak leírt fiúkból terrorista lett. A sajtóban megjelent beszámolókból az derül ki, hogy értetlenül állnak a történtek előtt.

A több kontinensen átívelő családtörténet azonban már elég egyértelműen felfedi azokat a fordulópontokat, amelyek végül a bostoni robbantáshoz vezettek. A Wall Street Journal Mahacskalában, Moszkvában, Bostonban és Torontóban próbálta összefogni a szálakat. Az egyértelműen kirajzolódott, hogy a Carnajev családnak meglehetősen viharos volt az elmúlt néhány éve, és ebben a fejleményben nem kis szerepe volt annak, hogy a lövöldözésben meghalt idősebb testvér, Tamerlan Carnajev és az édesanyja is egyre intenzívebben élte meg a vallásosságát.

 

Aranyesélyes lehetett volna az olimpián

A család útja Csecsenföldtől Kirgizisztánon és Dagesztánon át az Egyesült Államokba szokványos bevándorlási történet volt: a háború és a szegénység elől menekültek, és egy új élet reményével érkeztek meg a tengeren túlra. Carnajevék nagyjából tíz évvel ezelőtt érkeztek meg Amerikába, és látszólag megtalálták a számításaikat.

Boston egyik külvárosába költöztek, az apa, Anzor autószerelőként, az anya, Zubejdat kozmetikusként kezdett el dolgozni. Mind a két munkakört gond nélkül betölthették úgy is, hogy az angol nyelvtudásuk még nem volt az igazi. Ennél is zökkenőmentesebb volt a két fiú beilleszkedése.

Tamerlannak még sikerélménye is volt, hiszen az amerikai tanárai is felfigyeltek rá, hogy milyen jól bokszol. Ezzel a szintén bokszoló édesapa álma is valóra vált. Anzor Carnajev azt szerette volna, hogy a fia bajnok legyen, és a bostoni edzőtermekben a legjobb helyen volt ehhez. A 190 centis Tamerlan az edzői szerint egy fiatal Muhammad Ali adottságaival rendelkezett, aki nemcsak kiütötte az ellenfeleit, hanem meg is semmisítette őket. A szakemberek meg voltak győződve arról, hogy aranyesélyes lett volna az olimpián is, de bevándorlóként nem kerülhetett be az olimpiai csapatba.

Középiskolásként visszafogott fiú volt, gyakran fordult meg a könyvtárban, és ritkán késett az órákról. Iskola után pedig az edzőteremben dolgozott meg az álmaiért. Hamarosan azonban olyan akadályok gördültek elé, amelyek ezeket veszélybe sodorták. Bár az első években alig kapott ki bokszmeccsen, egy idő után egymást követték a vereségek, a főiskolát nem tudta kifizetni, és nem volt munkája sem. Ebben az időszakban a magánélete is tele volt mélypontokkal. Ezek közül az egyikről a rendőrség is értesült, amikor az akkori barátnője zaklatottan jelentette be a 911-es segélyhívó számon, hogy megverték. Később Tamerlan sem tagadta, hogy megütötte a nőt, az ügyet azonban 2010-ben ejtették. A fiút nagyon megviselte az egyik közeli barátjának a halála is, Brendan Messt 2011. szeptember 11-én ölték meg Bostonban, és a gyilkosság körülményei máig tisztázatlanok. A gondokat csak tetézte, hogy az apja is megbetegedett.

 

A jó muszlim nem üti meg a másik embert

Ebben a viharos időszakban Tamerlan anyja elérkezettnek látta az időt, hogy a fiát a vallás felé terelgesse. Zubejdat attól tartott, hogy a fiai az alkohol, a drogok és a nők csapdájába esnek, és ezt időben szerette volna megakadályozna azzal, hogy az iszlám szabályai közé tereli az életüket. Tamerlan különösen fogékony volt a vallás felfedezésére. Elkezdett iszlám témájú könyveket olvasni, mecsetbe járni és buzgón imádkozni. Az ismerősök a Wall Street Journalnek egészen drámai változásról számoltak be.

A fiúban elindult változásokat csak felerősítette, hogy az anyja is felfedezte magának a vallásosságot. A magas sarkú cipőket és mélyen kivágott ruhákat fejkendőre cserélte, és otthagyta a kozmetikusi állását, mert már nem akart férfiakat is kezelni. Tamerlan apja már nehezebben viselte a változásokat. Különösen azt vette rossz néven, hogy a fia a boksszal is felhagyott. Az apát valószínűleg aligha vigasztalta, hogy a fia jó muszlim lett, és egy muszlim nem üti meg egy másik ember arcát. "Azért edzettem egész életében, hogy elérjen valamit, hogy bajnok lehessen" - adott hangot csalódottságának Anzor.

Érdekes módon, míg a szülei legalább észrevették a gyanús fordulatokat Tamerlan életében, addig a felesége, gyermekének az anyja, a Rhode Island-i Katherine Russell semmilyen aggodalomra okot adó változást nem látott a támadás előtti hónapokban. A nő családja a merénylet után közleményben próbált elhatárolódni a férfitól és a tettétől. Azt írták: most jöttek rá, hogy semmit sem tudtak az igazi Tamerlan Carnajevről.

 

Mint a kiskutya, úgy követte bátyját

A két testvér közötti kapcsolat is tartogathat magyarázatot a merénylet hátterére. A 26 éves Tamerlan Carnajev hét évvel fiatalabb öccse, Dzsohar a CNN szerint úgy követte a bátyját, mint egy kiskutya.

Miután a szüleik elváltak, és visszaköltöztek Dagesztánba, Tamerlan apafigurává nőtt a fiatal Dzsohar szemében. Tamerlanban egyébként is megvolt a késztetés, hogy a legidősebb testvérként gondoskodjon arról, hogy a családja ne felejtse el csecsen gyökereit. A fiatalabb testvért általában a csendes és vidám jelzőkkel írták le, aki sokat nevettette a társait. "Nem emlékszem arra, hogy a száját bármikor is elhagyta egy rossz szó" - mondta az egyik általános iskolai barátja, Juliette Terry. Az egyetemen eltöltött egy évéről sincsenek átütő emlékei a diáktársainak és a tanárainak. Arról viszont többen beszámoltak, hogy a bátyjának nagyon komoly hatása volt rá. Amikor például egyedül érkezett meg egy társaságba, nagyon barátságos volt, a bátyja jelenlétében viszont rendszerint hallgatag lett.

Dzsohar Carnajev 2012. szeptember 11-én, a 2001-es terrortámadások évfordulóján lett amerikai állampolgár. Azok, akik ott voltak a ceremónián, azt mondták, a fiatal fiú nagyon boldog volt ezen a hazafias érzésekkel amúgy is átitatott napon.

 

Feltűnő kitörések

Dzsohar életére is hatással volt az, hogy a bátyja egyre jobban beleásta magát a muszlim vallási hagyományokba, és a világot kezdte mindinkább egy vallási fanatikus szemével nézni. Tamerlan Carnajev például egyre kevésbé volt elnéző azokkal a muszlim bevándorlókkal szemben, akik a vallási hagyományok és előírások tisztelete helyett inkább az asszimilációt választották. Számon kérte az egyik cambridge-i muszlim fűszerest, hogy miért hirdette a boltjában a hálaadás napi pulykát. Hajlamos volt a mecsetben is cirkuszolni, ha az ott elhangzottak nem feleltek meg az iszlámról alkotott elképzeléseinek.

Ezek után Tamerlan Carnajev az amerikai Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) érdeklődését is felkeltette, különösen, hogy nemcsak a mecsetben, hanem az interneten is hangot adott a szélsőséges nézeteinek. A nyomozók másfél évvel ezelőtt keresték fel a családot, és egy csésze tea mellett közölték, hogy mindent megfigyelnek: mit néz és mit ír az interneten, mit beszél a telefonon, kivel áll kapcsolatban, hová utazik. Az apja akkor helyeselte az FBI vizsgálatát. "Ez a dolguk" - mondta Anzor Carnajev. Tamerlant sem feszélyezte különösebben a nyomozás. "Egy olyan országban élek, amely biztosítja nekem a jogot, hogy bármit olvassak, és bármit nézzek" - idézte fel a szavait az édesanyja, aki szerint a fiú még arra is tett egy kísérletet, hogy az egyik FBI-ügynököt megtérítse az iszlámra.

A dagesztáni biztonsági szolgálatnak is feltűnt Tamerlan Carnajev ügybuzgósága. Az FBI a múlt héten elismerte, hogy az orosz hatóságok 2012-ben arra kérték, ellenőrizze Carnajevet, mert "olyan információt kaptak, hogy a radikális iszlám híve, buzgó vallásos, és drámai változáson ment át 2010-ben". Az amerikai szövetségi nyomozók azonban nem bukkantak semmilyen kompromittáló részletre, így egy idő után békén hagyták Carnajevéket.

A pénteken lelőtt 26 éves Tamerlan Carnajevet és 19 éves öccsét gyanúsítják a múlt héten Bostonban három ember halálát és közel 180 sebesülését okozó merénylet elkövetésével. Dzsohart hajtóvadászat után fogták el pénteken a bostoni agglomerációban, őt súlyos állapotban kórházban ápolják.

(origo)

You have no rights to post comments