Beszámoló a „Reménység Kútjai” konferenciáról

Kategória: Cikkek, írások Megjelent: 2013. március 08. péntek

"...A túlélők és a német elkövetők leszármazottai között drámai párbeszéd, őszinte és gyógyító találkozás jött létre. „A múltat nem tudjuk megváltoztatni, de az igazság kimondása a halál útját az élet útjává változtatja és lehetőséget ad Istennek, hogy belépjen jelenünkbe...."

2013. március 2-3: Találkozó a keresztény-zsidó kiengesztelődés, kapcsolatépítés jegyében -Budapesten jártak az egykori náci tömeggyilkosságok végrehajtóinak unokái - olyan fiatalok, akik kamasz éveikben szembesültek családjuk terhelt múltjával. Nem a nagyszüleik vétkeiért érzik magukat felelősnek, mégis – keresztényként - megrendülésüket és bocsánatkérésüket akarták kifejezni a magyar holokauszt túlélői és az ő utódaik felé. Magyarországon még soha nem hallott módon mondták el az igazat nagyszüleik tetteiről a Radnóti Miklós gimnázium dísztermében a konferencia közel 200 résztvevőjének.

A tübingeni csoport vezetője, Jobst Bittner elmondta, hogy városukhoz kötődik Theodor Danecker neve, aki a magyar zsidóság deportációjának szervezője volt. Egy fiatal lány, Barbel Pfeiffer olyan ember unokájaként jött Magyarországra, akinek feladata a haláltáborok technikai felszerelésének megtervezése, a szögesdrótok áram alá helyezése volt. Egy másik fiatal nagyapja a debreceni zsidóság elszállításáért volt felelős.

A túlélők és a német elkövetők leszármazottai között drámai párbeszéd, őszinte és gyógyító találkozás jött létre. „A múltat nem tudjuk megváltoztatni, de az igazság kimondása a halál útját az élet útjává változtatja és lehetőséget ad Istennek, hogy belépjen jelenünkbe.” – mondta az egyik fiatal.

A hétvégén megtartott konferencia egy több éve zajló, országokon átívelő találkozósorozat része. Idén Kassán (április 13), Pannonhalmán (április 16), Linz-Mauthausenben (május 10-12) és Auschwitzban (augusztus 23-25) lesznek még programok. A szervező magyar ökumenikus csoport célja, hogy Közép-Kelet Európában megerősödjön és kiszélesedjen egy olyan megbékélési folyamat, ami gyógyulást és reményt adhat népeinknek az elmúlt évszázad diktatúráinak (fasizmus, kommunizmus) sötét évtizedei után. „Keresztényként elsőként “idősebb testvéreink”, zsidó honfitársaink köztünk történt tragédiájára tekintünk, de azt is tudjuk,  hogy Isten a “szenvedés sorközösségében” adja meg a megbékéléshez vezető utat, így szeretnénk érinteni más népirtó rendszerek által okozott szenvedéseket is."- mondták a szervezők.
            A találkozóra az Európai Unió által támogatott "Aktív Európai Emlékezet" program keretén belül került sor.

Sári Gabriella szociális testvér