Erdő Péter a négy esélyes között

Kategória: Cikkek, írások Megjelent: 2013. március 04. hétfő

Egyházf? hiányában nyolc év óta el?ször elmaradt a vasárnapi Úrangyala-imádság, miközben a Rómába érkez? bíborosok a XVI. Benedek által titkosított Vatileaks-dosszié tartalmáról is tanácskozni akarnak a hétf?n kezd?d? találkozóikon...

Százfős, többségében olasz zarándokcsoport imádkozott vasárnap délben a pápai lakosztálynak a Szent Péter térre néző ablaka alatt, miközben a turisták a zárva maradt pápai ablakot fotózták. XVI. Benedek 2005-ös megválasztása óta először maradt el az Angelus.

A lemondott pápa helyett egyre több bíborost látni a Vatikán körüli utcákon. Az új egyházfő megválasztására Rómába szólított bíborosok egymás után érkeznek meg, akik a konklávéig szabadon mozoghatnak és nyilatkozhatnak.

Hétfőn kezdik meg a kongregációkban való tanácskozást az egyházról, amelynek során a konklávé időpontjáról is döntenek. „A kongregációkban a 80 évesnél fiatalabb pápaválasztó és az idősebb nem pápaválasztó bíborosok is részt vesznek. A több napig tartó tanácskozáson mindenki szabadon szót kérhet akármilyen témában. Az esetleges pápautód keresése csak ezután kezdődik” – mondta el a nyolcvan év feletti, portugál Jose Saraiva Martins, a Szentté Avatási Kongregáció nyugalmazott prefektusa az Il Messaggero című római napilapnak.

Hozzátette: „a konklávéba belépő összes bíborosnak ugyanakkora esélye van, hogy pápává válasszák. A sajtó nem érti meg, hogy az egyház nem Dan Brown könyve és a pápaválasztás nem olyan, mintha új államfőt választanának”.

Az ember megrémül, ha a nevét hallja

„Nem az számít, milyen színű vagy nemzetiségű lesz az új egyházfő, ennél sokkal több kell hozzá” – hangoztatta a hetvenéves Oscar Rodriguez Maradiaga bíboros, hondurasi érsek az olasz televíziónak. Elmondta, hogy a 2005-ös konklávén bíborostársai rá is szavaztak: „amikor az ember meghallja a saját nevét, félelem fogja el. A pápaság nem olyan megbízatás, amelyre az ember vágyna, de amikor az Úr erre szólít, erőt is ad hozzá”.

Maradiaga hangsúlyozta, hogy a kongregációkon téma lesz a Vatileaks-dosszié is. "A konklávéba való belépés előtt tudnunk kell, mi van benne és kit érint a bíborosok közül" - fogalmazott.

XVI. Benedek lemondása előtt titkosította a bizalmas vatikáni dokumentumok kiszivárogtatási ügyéről készített jelentést. Ennek szerzői, Julian Herranz, Jozef Tomko és Salvatore De Giorgi nyolcvan év feletti bíborosok azonban részt vesznek a konklávén és a titoktartás megsértése nélkül „hasznos információkkal szolgálhatnak”.

Rövid lesz vagy hosszú

A Corriere della Sera napilapnak nyilatkozó hetvenéves Ruben Salazar Gomez bíboros, bogotai érsek kijelentette, hogy „az egyetemes egyház sokkal több és fontosabb mint a római kúrián belüli ilyesfajta ügyek”. A bíborosok közül egyesek gyors konklávét jósoltak, mások szerint a mostani pápaválasztás hosszúnak ígérkezik.

Az Il Messaggero vasárnap négy bíborosra szűkítette az esélyes pápajelölteket, Marc Ouellet quebeci, Erdő Péter esztergom-budapesti, Odilo Scherer Sao Paulo-i és Angelo Scola milánói érsekre. Az olasz sajtó szerint azonban „nemcsak a pápa számít”, hanem az is, kit választ maga mellé szentszéki államtitkárnak.

(MTI, index)