Szép új világ - a teremtés levédve, a gazdák perelve

Kategória: Cikkek, írások Megjelent: 2013. március 01. péntek

Az Egyesült Államok legnagyobb műanyaggyártójából mezőgazdasági és biotechnológiai óriássá alakult "Monsanto, 400 gazdát készül a legfelsőbb bíróság elő rángatni a szerzői jogok megsértésének a vádjával. Az ültetésbűnözéssel gyanúsított farmerek a gyanú szerint újrahasznosították a korábban vásárolt Monsanto magokat.

"Mint a biotechnológia egyik úttörője, a Monsanto üzleti modelljében fontos szerepet játszanak a szabadalmak, amik azonban konfliktusban állnak az általánosan elfogadott mezőgazdasági gyakorlattal, mely szerint a farmerek tárolják, újrahasznosítják, megosztják és fejlesztik a különböző növényeket. Ennek és jelenlegi, illetve korábbi termékeinek (mint a génkezelt magok, vagy a teheneknek adagolt növekedési hormon) köszönhetően a Monsanto ma az egyik legvitatottabb vállalat a világon." - Wikipedia

A Monsanto üzleti modelljének a lényege, hogy a növénytermesztőknek minden évben tőlük kelljen megvásárolni a magokat, a rájuk szabott növényvédő szerekkel együtt. A szóban forgó amerikai farmerek itt hibáztak. A növények terméséből származó magokat újra elvetették, ahelyett, hogy ismét megvásárolták volna őket a Monsanto-tól. 

Sejtheted, hogy a Monsanto stratégia milyen irányban befolyásolja a mezőgazdasági vállalkozások költségeit, és ezzel együtt az élelmiszer árakat.

Nem is beszélve a génmanipulációs vodoo eltitkolt, vagy még nem is ismert következményeiről.

A vállalat erejét jelzi, hogy Obama személyesen lobbizott a francia elnöknél annak érdekében, hogy ne kukoricázzanak a hatóságok annyit a Monsanto génratyi termékeivel. Mert milyen szép is lenne, ha a franciáknak is minden évben egy amerikai multitól kellene megvásárolniuk a vetőmagot. És mindenki másnak."

(sorkoz.blog.hu)