Házasságra készülve

Kategória: Cikkek, írások Megjelent: 2013. február 19. kedd

A Parázs Pasztorális Központ koordinátorát, Néma Attiláné Ellát a Magyar Kurír arról kérdezte, milyen problémákkal kellene szembenéznünk készülve és készítve a házasságra.

 

Mindenki boldog kapcsolatra vágyik. Vajon helyesen határozzuk meg a boldogság fogalmát? Melyek a boldog kapcsolat ismérvei?

Az a boldog kapcsolat, amely megelégedést ad minkét félnek, ahol mindketten fejlődni tudnak, kiteljesedhetnek. Hogy ki mitől teljesedik ki, az már változó lehet. Azt gondolom, a feltétel nélküli szeretet, elfogadás tesz igazán boldoggá, az a biztonság, elkötelezettség, amit a házastársi eskü fejez ki a legteljesebben. Sokan azt képzelik, csak a 100%-os boldogságszinten mondhatjuk el, hogy jól működik egy kapcsolat. Úgy vélem, inkább „boldogságtartomány”-ban érdemes gondolkodnunk, amibe beleférnek a hepehupák is. Egy jól működő kapcsolatban gyorsan észreveszik a kapcsolat hanyatlását, ami időnként természetes, és együttes erővel elkezdenek dolgozni azon, hogy szebb legyen, mint valaha.

Adható-e útmutatás, mondjuk akár recept, amitől boldog lehet a kapcsolat?

De könnyű lenne, ha bevehetnénk egy boldog kapcsolat pirulát vagy megkapnánk egy tuti receptet. A legfontosabb tudnivaló, hogy a boldog kapcsolatért tenni kell, ápolni kell.  A kapcsolat élő és érzékeny, mint egy virág. A jó hír az, hogy amint a növényápolás, úgy a kapcsolatépítés is tanulható. A szerelemnek, az emberi kapcsolatoknak ugyanúgy vannak törvényszerűségei, mint akár a fizikának.  Segítségünkre vannak a különböző humán tudományterületek ismeretei, és az előttünk járó párok tapasztalatai, így nem a saját bőrünkön kell kísérleteznünk. Van tehát sokféle jó recept, és ahogyan a sütésnél, a párkapcsolatban is van néhány hozzávaló, amit nem szabad kihagyni és egy-két aranyszabály, amit érdemes betartani. Mindazonáltal minden párnak a saját ízlése szerinti változatot kell összeállítani. Ezt csak ők ketten tudják elkészíteni, hiszen minden kapcsolat egyedi. Ettől izgalmas!

Ha továbbvisszük a párhuzamot, a süteményben is sok függ az összetevőktől. Tudunk jól választani, mire kell figyelni a választásban?

Senki nem úgy tervez egy boldog kapcsolatot, hogy csak rövid ideig fog tartani. A párunkkal hosszú útra indulunk, együtt akarjuk leélni az életünket. Nyitott szemmel érdemes választani, olyan útitársat, aki nem megnehezíti, hanem inkább megkönnyíti a kalandtúrát. Figyelni kell a jellemre, az értékrendjére, hogy milyen fontossági sorrend van az életében. Arra, hogy mennyire képes áldozatot hozni, kötődni. Hogyan kezeli a kapcsolatait, a konfliktusokat, a pénzt. Milyen szerepelképzelései, elvei vannak, mit gondol a családtervezésről, a gyermeknevelésről. Érdemes tudatosítani, hogy miben vagyunk egyformák, miben különbözünk. Férfi illetve női létünkből eleve adódnak érdekes különbségek. Fontos alapot adhat, ha hitkérdésekben egyetértünk. Az az igazi, ha Isten az első mindkettőnk életében. Ez sok mindenre garanciát ad, de a fenti kérdések ebben az esetben is átgondolandók. Az, hogy két jó keresztény ember köt házasságot, még nem elégséges feltétel.

Az ember az igaziban a tökéletesre vágyik. Az „elég jó” is megfelelhet a boldogsághoz?

Sokan álmaik hercegét, hercegnőjét keresik, tökéletes testi-lelki paraméterekkel. A fehér lovon érkező herceg, a legszebb hercegnő is lesz fáradt és ideges. Azt gondolom, hogy nem csak egy igazi létezik, több jelölt is válhat igazivá. Viszont akit választunk a kínálatból, az lesz az Egyetlen. Ezért egy bizonyos szintnél alább nem szabad adni, nem érdemes megalkudni, akkor sem, ha elég szűkös a kínálat. Ha már az oltárnál sem mondunk teljes szívvel igent a másikra, mi lesz később? Alapvető feltételek, hogy vonzódjunk egymáshoz, hogy jó legyen köztünk a kommunikáció, és mindketten elköteleződjünk egymás felé. Egyik sem nélkülözhető, mert a hiányuk alapjaiban rengeti meg a kapcsolatot. Ha ez a három feltétel megvan, és élő marad köztünk a kommunikáció, minden nehézségen túl lehet jutni, és a kapcsolat egyre mélyülhet, szépülhet.

A Parázs Pasztorális Központ már nagyon korán, az együttjárás során elkezdi a kapcsolatépítő munkát.

Igen. Sok fölösleges év és könny megspórolható, ha valaki tudatosan készül a párválasztásra, és nemcsak az ösztöneire hagyatkozik. A tudatos készület nem öli meg a könnyedséget, csak a könnyelműséget, annak meg nem árt.

Népmeséink azt tanítják meg kell küzdeni a párunkért. Ma hogyan jelentkezik ez a megküzdés?

Ma is van megküzdés, csak a hétfejű sárkány és a gonosz mostoha néz ki másképp. Úgy gondolom, a próbatételt nem kívül kell keresni, hanem belül. A sárkány hét feje közt ott a kényelemszeretet, az önzés, a rendetlen vágy, a döntésképtelenség… Akinek szépen alakul a kapcsolata, annak sem megspórolható a megküzdés, előbb-utóbb eljön. Az lesz igazán értékes, amiért megdolgozunk.

A felkészülés is ezt a megküzdést segíti. A Parázs párkapcsolati műhelye, családi életre nevelő programja is ezt szolgálja. Mivel kell felvértezni a fiatalokat?

Jó, ha úgy tudunk tanúságot tenni a keresztény házasságról, hogy az a nem hívőknek is vonzó meghívás legyen. Nagyon fontosnak tartjuk a felkészítés minőségét, mert nagy lehetőség van a kezünkben. A programjaink interaktívak, nem előadásokat tartunk, hanem a párokat is megdolgoztatjuk. Ezáltal gyakorlati segítséget kapnak, elindul köztük a kommunikáció a témák és a feladatok nyomán. Hiszen a kapcsolat is kettejük munkája, és ami a felkészítés során kettejük között születik, az a lényeg. Mi csak inspirálni szeretnénk őket, hogy rákapjanak annak az ízére, hogy milyen jó együtt dolgozni a kapcsolatukon. Konkrét témaköreink: önismeret, családi örökségünk, kommunikáció, konfliktuskezelés, családtervezés, szexualitás, férfi-női identitás, a boldog kapcsolat összetevői, törvényszerűségei. Fontosak a szentségtani kérdések: mitől több a szentségi házasság, mint a polgári, és mitől lesz érvényes. Nélkülözhetetlen, hogy az atyák mellett házaspárok is tanúságot tegyenek a tapasztalataikról, hogy lássák a házasságra készülő fiatalok, amit hallanak az valóság, és a szerelem izzó lehet sok-sok év elteltével is.

A Parázs Pasztorális Központ Bábel Balázs érsek, metropolita főpásztori áldásával 2012. január 1-én jött létre. A Központot Finta József pasztorális püspöki helynök felügyeletével a Kecskemét-Széchenyivárosi Közösségépítő Egyesület (SZÉK) működteti.

Trauttwein Éva/Magyar Kurír