Cantalamessa: kereszténység utáni társadalmat kell evangelizálnunk

Kategória: Cikkek, írások Megjelent: 2012. december 09. vasárnap
XVI. Benedek pápa december 7-én reggel 9 órakor az Apostoli Palota Redemptoris Mater-kápolnájában meghallgatta Raniero Cantalamessa kapucinus, a Pápai Ház prédikátora első adventi elmélkedését, amelyet a Római Kúria tagjainak tartott.
A kapucinus szerzetes gondolatait a hit évéhez kapcsolta. Adventi elmélkedéseiben a II. Vatikáni Zsinat megnyitásának 50. évfordulója, illetve az evangelizáció témájában megrendezett püspöki szinódus kapcsán fejti ki gondolatait.

Első elmélkedésének középpontjában a hit állt: hogyan képezzük, hogyan töltsük meg tartalommal és hogyan tegyük tevékennyé a szeretetszolgálatban hitünket.

A hit évében a Katolikus Egyház Katekizmusának tanulmányozása megnyitja számunkra az Egyház tanításának kincsestárát, amelyet kétezer éves történelme során befogadott, megőrzött és továbbadott. A keresztények feladata, hogy a húsz évvel ezelőtt közzétett szöveg élővé váljon, amely megérinti a lelkeket, csakúgy, mint egy hangszer életre kelti a partitúra hangjait. A Pápai Ház prédikátora többször is idézett XVI. Benedek pápa Porta fidei kezdetű leveléből, hangsúlyozva, hogy hitünket élővé kell tennünk.

„Helyzetünk nagyon hasonlít az apostolok helyzetéhez” – mondta Cantalamessa. Egy kereszténység előtti világot kellett evangelizálniuk. A mi esetünkben, bizonyos környezetekben kereszténység utáni társadalommal állunk szemben, amelyet újból evangelizálnunk kell. Vissza kell térnünk az apostolok módszeréhez. Ismét elő kell vennünk a Szentélek kardját, és hirdetnünk kell a bűneinkért meghalt és feltámadt Krisztust.

A Krisztushoz való csatlakozással kezdetét veszi az út a növekedés, a keresztény élet teljessége felé a szentségek, a magisztérium, a szentek példája révén. Az Igét az Atya vitte el Máriának. Mária fizikailag is befogadta és a világnak adta őt. A Szűzanya minden igehirdető, minden katekéta példaképe. Arra tanít bennünket, hogy feltöltekezzünk Krisztussal és másoknak is átadjuk őt.

Vatikáni Rádió/Magyar Kurír

You have no rights to post comments