A lourdes-i víz nem eladó

Kategória: Cikkek, írások Megjelent: 2012. november 27. kedd

A La Dépêche du Midi francia napilap cikke szerint léteznek olyan internetes oldalak, ahol lourdes-i vizet vagy lourdes-i vízzel készült kozmetikai krémeket árusítanak. A kegyhely, amelyhez a lourdes-i barlang forrása tartozik, az ilyen kereskedelem illegális voltára hívja fel a figyelmet.

A Libération című francia lap novemberben megjelent Next melléklete említést tett egy szépségápolási krém létezéséről, melynek egyik összetevője a lourdes-i víz, amely a jelenések barlangjából folyik. A krémet egy magánszemély által létrehozott internetes oldalon keresztül lehet megrendelni.

A La Dépêche du Midi ennek kapcsán megkereste a lourdes-i kegyhely működtetőit, és állásfoglalást kért tőlük a krémet illetően. A kegyhely felelősei először is kapcsolatba léptek a weboldal gazdájával, felhívva a figyelmét, hogy „a lourdes-i víz kereskedelmi felhasználása szigorúan tilos, és ellenkezik a katolikus hittel”. Felszólították arra is, hogy töröljön a honlapjáról minden olyan tartalmat, amit a lourdes-i kegyhely hivatalos honlapjáról másolt oda.

A kegyhely a felhívás szövegét megküldte a La Dépêche du Midi szerkesztőinek is, akik közzé is tették a napilapban. Időközben választ kaptak a krémet áruló weboldal gazdájától is, aki ezt írta: „Nem adok el semmit. A termékem nem elég feltűnő, messze többe kerül, mint amennyit hoz.”

Thierry Castillo, a lourdes-i kegyhely gazdasági vezetője elmondta: „Nem indítunk hivatalos eljárást ezek ellen a honlapok ellen, mert jogilag általában nem lenne megalapozott a kereset. A legtöbben ugyanis a ’lourdes-i víz’ megnevezést használják, nem pedig a ’lourdes-i barlang vizét’. Könnyű lenne tehát azzal védekezniük a bíróság előtt, hogy ha megnyitunk egy csapot valahol Lourdes városában, az is lourdes-i víznek nevezhető. Így a ’lourdes-i víz’ megnevezés mögé bújva jogilag támadhatatlanok.”

„De van egy másik ok is – folytatta Thierry Castillo. – A mi szemünkben nem a víz bír mágikus hatással, a víz csak eszköz. Az számít, amit az emberek megélnek, amikor kapcsolatba kerülnek vele. A lényeg tehát az emberek lelkében és nem a vízben keresendő.”

„Igaz, hogy a lourdes-i barlang vizének népszerűsége azoknak a csodás gyógyulásoknak köszönhető, amelyek a vele való érintkezés nyomán következtek be, mégis muszáj újra és újra hangsúlyoznunk, hogy ez teljesen normális víz” – mondta el Alessandro De Franciscis, a kegyhely orvosi irodájának elnöke.

Horacio Brito, a kegyhely igazgatója így nyilatkozott: „Szűz Mária arra kérte Bernadettet, hogy igyon a forrásból, és mosakodjon meg benne. A Lourdes-ba látogató zarándokok ezt a rituálét ismétlik meg: isznak a forrásból, és megmosdanak benne. Ez egy hitbéli cselekedet, mely a krisztusi kegyelemben való bizakodást fejezi ki.”

La Croix/Magyar Kurír

You have no rights to post comments