Nagyot zuhant a hazai fehérgólya-állomány

Kategória: Uncategorised Megjelent: 2020. május 12. kedd

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) elkészítette az 1941-ben indult és ötévenként, legutóbb 2019-ben megismételt országos fészkelő fehér gólya felmérés adatainak összesítését. A friss gólyaleltár adatai alapján drámai csökkenés látszik a gólyák számában: idén tavasszal már csak 4000 párt várhattunk haza, ami 22%-os csökkenést jelez az elmúlt évtizedekben 4800-5500 pár körül stabilizálódott állományhoz képest, derül ki az MME hétfői közleményéből.

Az MME Monitoring Központ koordinálásával az egyesület munkatársai és önkéntesei a nemzetipark-igazgatóságok őrszolgálatával együttműködve 7376 fészkelőhelyet ellenőriztek 2019 nyarán. A felmérés során 2952 fiókát nevelő és 588 valamilyen ok miatt sikertelen költésű gólyapárt számoltak össze Magyarországon. Ezek mellett 82 pár nélküli madarat, 1396 lakatlan fészket számoltak meg, valamint 2358 olyan tartót is, amit valamikor a fehér gólyák számára helyeztek ki a villanyoszlopokra, de már fészek sincs rajtuk.
Mindezzel kapcsolatban az MME arra emlékeztet, hogy az 1940-es években a mai Magyarország területén még 15-16 ezer pár fehér gólya költött. A második világháború utánra ez felére csökkent, majd az 1960-as évek végéig folytatódó visszaesés után több évtizedre 5 ezer pár körül stabilizálódott a párok száma. Ez az időjárás évenkénti hatásai miatt 4800-5500 pár között ingadozó létszám csökkent 4 ezer párra 2019-re. A csökkenés főként a Dunántúlra jellemző, ahol az elmúlt húsz évben sokfelé megfeleződött a párok száma.
Az állománycsökkenés amúgy általánosnak tekinthető az alapvetően Európában fészkelő fehér gólya teljes elterjedési területén. Ennek okai között egyaránt szerepel a nagyüzemi mezőgazdaság élőhely-átalakítása és a kemizálás, az elektromos áramütés okozta jelentős mértékű elhullás, a Mediterráneumban zajló tömeges lelövés, továbbá a klímaváltozás okozta aszályosodás, a táplálkozóhelyek méretének és minőségének csökkenése.
Az emberkövető, alkalmazkodóképes fehér gólyák állománycsökkenését az üde, nedves gyepek megőrzésével és természetbarát kezelésével, legeltetésével, továbbá az áramütés okozta elhullás és a Mediterráneumban napjainkban is folytatott madárpusztítás további mérséklésével lehetne megállítani, írja az MME.
(index.hu)

You have no rights to post comments