Erőszakos keresztényüldözés is fenyegethet a nyugati világban

Kategória: Cikkek, írások Megjelent: 2012. július 06. péntek
Az Osservatorio della Libertà Religiosa elnöke szerint az egyesült államokbeli diszkriminatív törvénykezés akár a keresztények elleni erőszakos cselekményekhez is vezethet Amerikában és Európában.

A Róma városa és az olasz külügyminisztérium által közösen felállított, a vallásszabadságot világszerte figyelemmel kísérő szervezet nyitóülésén, június 28-án Baltimore érseke, William E. Lori kijelentette: az Egyesült Államokban jelenleg az uralkodó kultúra mellett immár a törvénykezés (ti. az Obama-kormány által a közelmúltban bevezetett egészségügyi szabályozás) is veszélyezteti a vallásszabadságot.   

A szervezet vezetője, Massimo Introvigne professzor leszögezte: „A diszkrimináció légkörében bizony lehetséges, hogy valaki tettlegességhez, erőszakhoz folyamodik, mondván: a törvények nem elégségesek. Az ilyesmi pedig már a gyűlölet-bűncselekmények körébe tartozik.”

Introvigne hangsúlyozta: nem szeretné azt a téves benyomást kelteni, mintha egyenlőségjelet tenne az egyes afrikai és ázsiai országokban folyó „véres keresztényüldözés és az Amerikai Egyesült Államok vagy Európa diszkriminatív törvénykezése között.” Ám ha nem történnek megfelelő lépések a vallásszabadság védelmében, akkor egy háromlépcsős folyamat eredményeként a helyzet a nyugati világban is keresztényellenes erőszakhoz vezethet – figyelmeztetett.

„Intoleranciával kezdődik, ami kulturális jelenség; amikor azután az intolerancia elterjed és bevetté válik, egyes politikusok erre hivatkozva diszkriminatív törvényeket hoznak; a diszkrimináció eme légkörében pedig előfordulhat, hogy egyesek önbíráskodó módon erőszakhoz folyamodnak, hogy még inkább háttérbe szorítsák a kereszténységet” – idézi Introvigne professzort a CNA.

A fentiekkel egybecsengenek Francis George bíboros, chicagói érsek szavai, aki az amerikai államnak a lelkiismereti ügyekbe történő beavatkozásai kapcsán 2010-ben azt mondta: „Én ágyban fogok meghalni, az utódom börtönben, az ő utódja pedig köztéren, vértanúként”. 

Magyar Kurír (mk)

You have no rights to post comments