Így tesz tönkre a lottóötös

Kategória: Cikkek, írások Megjelent: 2012. február 25. szombat
Sokan arról álmodoznak, hogy egyszer ötösük lesz a lottón, rengeteg pénzt nyernak és attól kezdve boldogan élnek, míg meg nem halnak. Kivéve, amikor nem. Nyilván sokan bosszankodnak Magyarországon is hétvégenként, hogy megint nem nyertek milliókat (milliárdokat...) a lottón, hiszen az álom az, hogy a rengeteg pénz minden gondot és bajt megold. Nem mintha ez bárkit is felvidítana, de pusztán az elgondolkodtatás céljából meséljük el a következ? történetet, melynek f?h?se egy skót férfi, Robert Moffat, aki 1996-ban részese volt az ország története egyik igazán komoly, nagy lottóötösének.

Robert Moffat (apjával és két testvérével együtt) 3,5 millió fontot (mai árfolyamon körülbelül egymilliárd forintot) nyert a lottón. A családias osztozkodás után a férfinak 800 ezer font (270 millió forint) jutott, ami nem milliárdos vagyon, de alighanem a legtöbben nagy duzzogva elfogadnánk.

Robert Moffat ma azt mondja: ha visszamehetne az időben, azt kívánná, bárcsak sose nyerte volna meg ezt a pénzt. Nem csoda: a napokban ítélte el a bíróság ittas vezetés miatt, ám a büntetést nem tudja kifizetni, mert a vagyonból egy fillér sem maradt...

Az 51 éves volt pultos azt mondja: sokkal boldogabb volt a nyeremény előtt, nem volt olyan stresszes az élete: „Normálisan éltem, akkor már 19 éve a vendéglátóiparban dolgoztam. Miután megnyertük a lottóötöst, mindenki a pénzemet akarta, még a bankok is. Ha most visszamehetnék az időben, akkor őszintén szólva azt kívánnám, bárcsak sosem nyertem volna. Csak nyugodt, könnyű életet akartam”.

Amikor megkérdezték, mire ment el a nem kevés pénz, azt mondta: „Házakra, autókra, nyaralásokra és gyémántokra. Jól éltem egy ideig, de 800 ezer font nem olyan sok tíz évre elosztva. Apránként elfolyt. Volt egy pubom, de két éve elbuktam, azóta munkanélküli vagyok. Nagyon nehéz volt. Csak valami munkát szeretnék. Tényleg. Bármilyet. Csak dolgozni szeretnék”.

A magánélete is tönkrement. A nyeremény előtt boldog házasember volt, egy kislánnyal, de aztán jött a nagy pénz, és vele a luxusdolgok: egy Range Rover a luxusház garázsába, egyenesen a csodálatosan felújított veterán Triumph sportautó mellé, és még sorolhatnánk.

Ráadásul nem sokkal a lottóötös után megjelentek a hiénák is, például az a volt barátnő, aki apasági keresetet indított ellene. Bár a DNS-tesztek bebizonyították a férfi igazát, az akkoriban a skót sajtóban is nagy port felvert bírósági ügy nem segítette a magánéletét.

„Nem túl jó érzés állandóan az újságokban szerepelni csak mert az emberek irigyek a pénzedre és a szép autókra” - mondta Robert Moffat, akinek azóta tönkrement a házassága és problémái vannak az itallal is.

Nem mintha az apja jobban járt volna... Ő egy 24 évvel fiatalabb nőt vett feleségül, aminek aztán válás lett a vége, de képtelen volt kifizetni a nőnek megítélt 90 ezer fontos tartásdíjat, mert addigra már a nyeremény jó részét elajándékozta a családnak, jótékony célokra – és persze a házasságában is nagy összegeket költött.

A tanulságot mindenki vonja le magának, szerintünk csak ennyi: ésszel!

(origo, kivultagasabb blog)

You have no rights to post comments