Mosolyogj, a Nagy Testvér figyel!

Kategória: Cikkek, írások Megjelent: 2021. június 19. szombat

Igazán disztópikus módszert talált ki a Canon japán cég egyik kínai leányvállalata arra, hogy elérje, munkatársaik boldogan, de legalábbis látszólag boldogan dolgozzanak a cég irodáiban. Mesterséges intelligenciával megtámogatott kamerákat helyeztek el, amik a dolgozók arcát figyelve észlelik, hogy valaki mosolyog-e – írta a The Verge.

A „mosolyészlelő” technológiával ellátott kamerák segítségével a rendszer csak a mosolygó munkatársak számára nyitja ki az ajtókat, és csak mosolyogós dolgozók foglalhatnak le irodahelyiségeket meetingekre.
Erre a megoldásra a Financial Times című brit gazdasági lap hívta fel a figyelmet egy cikkében, amiben arról írtak, hogy milyen módszerekkel figyelik meg a kínai cégek a dolgozóikat. A lap beszámolójában megemlítik, hogy a vállalatok folyamatosan figyelik, hogy a munkavállalók milyen programokat használnak a számítógépeiken, kamerákkal nézik, hogy mennyi időt töltenek el az ebédeléssel és még az irodán kívüli mozgásukat is követik mobilapplikációk segítségével.
A „mosolyészlelő” technológia egyébként nem új találmány. A Times cikke szerint a  Canon Information Technology nevű cég azt tavaly vezette be, de egészen mostanáig nem figyelt fel rá szinte senki, ami bizonyítja, hogy milyen megszokottá vált a dolgozók megfigyelése.
(24.hu)