Ingyenesen megnézhető alkotások a magyar film 120. évfordulóján

Kategória: Cikkek, írások Megjelent: 2021. április 30. péntek

Április 30-án ünnepeljük a magyar film 120. évfordulóját, melynek alkalmából ingyenesen lesz látható tizenöt felújított magyar filmklasszikus a Nemzeti Filmintézet streaming szolgáltatóján, a FILMIO-n. A péntek reggeltől egész hétvégén elérhető alkotások között szerepel többek között a Hyppolit, a lakáj, a Szindbád, a Szegénylegények, a Bizalom, a Saul fia és a Fehérlófia.

Április 30-án lesz 120 éve, hogy nyilvánosan bemutatták A táncz című, első megrendezett magyar filmet, melyet Zsitkovszky Béla és Pekár Gyula készített. Az első megrendezett, dramatizált jeleneteket tartalmazó,  ismeretterjesztő filmről csak fotók maradtak fenn.
A FILMIO-n megtekinthető filmek mellett több tévécsatorna és streamingszolgáltató is a magyar filmet ünnepli a hétvégén. Az RTL-en látható lesz a Brazilok és a Rossz versek, a TV2-n az Argo 2, a Sose halunk meg, a Pappa Pia és Bacsó Péter A tanú című filmje is. A Duna Televízió szinte egész nap magyar filmeket vetít pénteken, köztük a Meseautót és premierként Mészáros Márta legutóbbi rendezését, az Aurora Borealist.
A streamingszolgáltatók közül az HBO GO dedikált, Magyar Film Napja válogatást tesz elérhetővé, a Cinego streaming szolgáltató a közelmúlt legnagyobb magyar fesztiválsikereit gyűjti össze az ünnepnapra, míg a Netflix a kínálatában elérhető több mint negyven magyar alkotással ünnepel, köztük a Valami Amerika mindhárom részével.
(24.hu)

You have no rights to post comments