Egy magyar kisvállalkozás áttörése a vírus elleni küzdelemben

Kategória: Cikkek, írások Megjelent: 2021. április 14. szerda

A találmány a hipoklórossav molekuláját stabilizálta, ennek köszönhető, hogy akár fél éven keresztül is felhasználható fertőtlenítésre...

A vírusjárvány időszakában már szinte természetesnek vehető, hogy mielőtt az ember belép egy épületbe, kezére fertőtlenítőszert permetez, hogy saját maga számára csökkentse a megfertőződés esélyét.
Kevesebbszer találkozhatunk azonban azokkal a megoldásokkal, amelyek nem az egyén szintjén jelenthetnek segítséget, hanem a nagyobb forgalmú helyek, épületek fertőtlenítésre hivatottak. Az irodákat, üzlethelyiségeket többnyire ózonos eljárással kezelik, nagy kiterjedésű, nyitott tereket permeteznek. Ez utóbbi területen sikerült áttörést elérnie egy magyar cégnek. Az Ecowian Magyarország Kft. és a C.S.G Kft. tulajdonosai alapvetően szálloda- és épületüzemeltetéssel foglalkoztak. Még 2014-ben, jóval a koronavírus járvány előtt fejlesztették ki a Higén+99 nevű készítményt, amelyre hatás és esettanulmányokkal, vizsgálati teszteredményekkel, hatósági és laboratóriumi visszaigazolásokkal rendelkeznek. A kezdeti időszakban termékük kevésbé volt elterjedt a piacon, azonban innovációjuk éppen a fertőtlenítés iránti fokozott érdeklődéssel egy időben került fókuszba.

Baktérium- és víruspusztítás széles spektrumon
A Higén+99 formulájának alapja az emberi szervezet fehérvérsejtjeiben megtalálható anyag, a hipoklórossav, ezt már 1870-es felfedezése óta ismerik – magyarázza Kormos István, a cég ügyvezetője. Az emlősök immunrendszerének első védelmi vonalaként, a sebhelyeken termelődik sóból és vízből, a fertőzések leküzdésére. Mivel igen instabil molekula, előállítása után a hatékonysága gyorsan csökken. Ebből adódóan az eddig elérhető megoldások az „in situ”-t, vagyis közvetlenül az előállítás utáni felhasználást tették csak lehetővé.
Az Ecowian és partnere, a C.S.G. Kft. innovációjának lényege éppen az, hogy stabilizálni tudták a Higén+99-formulát, így az már akár 180 napos szavatossági idővel is rendelkezik, mégpedig olyan állapotban, hogy a formula kifejthesse különlegesen hatékony fertőtlenítőhatását. Ennek köszönhetően a szer kannákba tölthető, és szállítható.
Amilyen egyszerű, annyira széles spektrumú a Higén+99-formula: elpusztítja a jelenleg ismert vírusok és baktériumok 99,99 százalékát, egyebek mellett a Covid–19, a HIV-, az Ebola- és a H1N1-vírusokat is.
A hatóanyaga jelen van az emberi szervezetben is, ezért alkalmazásakor sem a felhasználók, sem a fertőtlenített felület, sem pedig a természet nem károsodik; miután kifejtette hatását, sóra és vízre bomlik.
Kormos István azt is hangsúlyozza, hogy egyelőre ipari felhasználásra állítják elő viszonteladók számára (ezt alkalmazta például a Tesco belső felhasználásra), de nem zárja ki, hogy a jövőben a lakosság számára is elérhetővé teszik e környezetbarát szert. Hozzáteszi, hogy biztonságát tekintve a Nemzeti Népegészségügyi Központ PT5-ös szabványnak is megfelelnek, ami az emberi fogyasztásra alkalmas ivóvíz tisztítását jelenti. (A PT1 a kézfertőtlenítést, a PT2 a felület-, a PT3 az állategészségügyben használható fertőtlenítést, PT4 az élelmiszer és takarmány közelében használt termékeket jelöli.)

Molekulárisan támadja a koronavírust
Az említett fertőtlenítőfolyadék inaktiváló hatását nem hagyományos vegyszerként, vegyi úton, hanem molekulárisan éri el és fejti ki.
A Covid–19 betegséget a SARS-CoV-2 koronavírus okozza, amely egy pozitív szálú RNS-vírus. A SARS-CoV-2 koronavírusnak RNS az örökítőanyaga, és egy membránburok (fehérjeburok) veszi körül. A hipoklórossav a vírusfehérjénél összetettebb és ellenállóbb biofilmet is képes feloldani, ezáltal a vírussal érintkezve könnyedén feloldja és denaturálja a vírustüskéket, így semmisítve meg a koronavírust.
Mivel nem klóros vagy alkoholos folyamat alapján hat, ezért vele szemben a vírus nem válhat rezisztenssé. A jelenlegi védekezési folyamatokban éppúgy alkalmazható, mint a megelőzésben. A cég közlése szerint százszor nagyobb fertőtlenítőerővel rendelkezik, mint az eddig ismert, aktív klórt tartalmazó, lúgos kémhatású fertőtlenítőszerek. Jelenleg is végeznek vele légfertőtlenítést, ködgenerátorral és ultrahangos párásítóval is. Környezet- és „emberbarát” megoldásuk többek között a sport- és nagy rendezvények csíra- és baktériummentes lebonyolítását teszik lehetővé. Már több helyen a párásító beléptetőkapukat is ők töltik fel a szerrel, a leglátványosabb azonban a drónos fertőtlenítés. A felvétel a Vasas stadionjában mutatja be, miként hasznosítható nagy felületeken is.
A családi vállalkozásból kinőtt cég vezetője azt mondja, már képesek akár egy repülőtéren az országba belépő utasok, csomagjaik, de a gépek utaskabinjainak teljes fertőtlenítésre is. Terveikben szerepel, hogy bemutatkozzanak a közületeket kiszolgáló cégeknek, így elképzelhető, hogy a jövőben a MÁV-nál, a BKK-nál és több egészségügyi, illetve büntetésvégrehajtási intézményben is alkalmazzák majd a magyar fejlesztésű Higén+99 fertőtlenítőszert.
(index.hu)