Zselepszki Fábián atya elmélkedése a kereszt kínjainak ünnepléséről

Kategória: Cikkek, írások Megjelent: 2021. március 15. hétfő

Uram még nem tudlak igazán , teljesen szeretni.  Nem  tudom elhinni, hogy  Te  az emberekben várod a szeretetem.  Milyen emberekben?... Hol az emberi méltóság, az én személyi  méltóságom, amire a kegyelem  emelt, az önérzet, a magammal szembeni  kötelességem?

A  Te méltóságod Uram , nem is annyira van, mint inkább volt, akkor ott  a kínteljes napon.  Mindaz, amit úgy foglalunk össze: ünnepeljük Üdvözítőnk kínjait!
ÜDVÖZÍTŐNK,  TE az emberért, a bűnös emberért hagytad el fényes szép mennyei honod.”Az Atya  kebelét". De az ember lealjasítja magát a bűnnel.  Aki  emberi szinten tartja magát,  azt a kegyelem méltóvá teszi  Hozzád. De aki lezüllött, aki eladja  egy üveg törkölyért az emberiességét, és a barom szintjére taszítja magát, vagy aki gerinctelen, aljas, jellemtelen és undok, akiben őszintén szólva képtelenség, felfedezni az emberit?... S TE mégis, mégis ezekben várod a részvétet, a jóságot, ezekben  a kicsikben kívánod, hogy a hitemet erősítsem és bizonyítsam. Ha Veled találkoztam volna az ostorozó oszlopnál, a getszemáni kertben, Pilátus  ítélő széke előtt, vagy  a keresztúton, akkor szerettelek volna, és nem csak a részvét könnyei  hullottak volna  a szememből, hanem segítettem volna. Bátor lennék és melléd állnék akkor is, amikor  mindenki más elítél.
JÉZUS,  mindig  nehéz volt embernek lenni, de hogy ezt is megmutattad, most még többre van szükségem. Ez azonban már kegyelem is. Felismerése annak, hogy milyen messzire kell elmennünk, hogy bemutassunk Téged  a magunk életében.
 Ha majd eljössz, azt akarom, hogy engem is hívj. Addig melletted állok és járok.