“Megmagyarázhatatlan módon segít az ima a betegeken”

Kategória: Cikkek, írások Megjelent: 2021. március 06. szombat

Kinyittatná a templomokat a szlovák miniszter - személyes hangvételű bejegyzést tett közzé néhány nappal ezelőtt Facebook-oldalán Milan Krajniak szlovák munkaügyi miniszter, amelyben egy megmagyarázhatatlan jelenségre hívta fel a figyelmet: a koronavírus-fertőzött emberek közül az imádkozó betegeknél enyhébb lefolyású a betegség.

“Lehetséges, hogy most internetes gyűlöletlavinát indítok. Ennek ellenére remélem, hogy sok embert érdekel egy másik nézőpont a jelenlegi koronavírus-helyzetről, életünk és egészségünk megóvásáról.
Mindannyiunkkal történnek olyan dolgok, amelyek tudományosan megmagyarázhatóak, és olyanok is amelyek nem, de mégis valóságosak és segíthetnek bennünket.
A minisztériumban minden héten kiértékeljük a szociális szolgáltatók jelentéseit. Munkatársaink odafigyelésének hála Szlovákiában alacsonyabb a halálozási arány, mint Németországban, Csehországban, és lényegesen alacsonyabb, mint Franciaországban, Belgiumban és Nagy-Britanniában. Van erre logikus magyarázat is. 2020 novembere óta térítjük a D3-vitamin árát – egy hónappal korábban kezdtük el mint Anglia – és úgy tűnik, segít a tünetek mérséklésében. Legalább kéthetente teszteljük a szociális intézmények munkatársait. Beszereztünk kétszáz oxigéngenerátort, amik a betegek kórházba kerülését hivatottak megelőzni, ezzel pedig az egészségügyi ellátórendszert is segítjük, ingyenes védőfelszereléseket forgalmazunk. Csak egy olyan jelenségről tudunk, ami megmagyarázhatatlan.
Ügyfeleink és munkavállalóink egyre gyakrabban igénylik a vallás megélését. Saját és közvetett tapasztalatainkon látjuk, hogy az ima segít. Ha az emberek a koronavírus-fertőzött intézményekben elmennek saját hitük szerint imádkozni – például a katolikusok áldoznak, felveszik a betegek kenetét — akkor a betegség enyhébb lefolyásáról számolnak be.
A beszámolókon felbuzdulva érdeklődni kezdtem a kórházaknál: tapasztaltak-e hasonló összefüggést a lelki élet megélése és a gyógyulások között. Több megerősítést kaptam ilyen tapasztalatokról.Nem, nincsenek megalapozott tudományos tanulmányaink, abban azonban megegyezhetünk, hogy az ima nem árt: és úgy tűnik, sok embernek segít.
Pillanatnyilag a koronavírus elleni harc „fennsíkján” állunk. Megállítottuk a növekedést, csökkenés azonban még nincs. Mi történne, ha engedélyeznénk az embereknek, hogy szabályozott keretek között részt vegyenek az istentiszteleteken és imádkozzanak a teljes lakosságért? Hívőkért és nem hívőkért egyaránt. Hogy apáink és nagyapáink Istene megvédjen, és a lehető leggyorsabban megszabadítson a koronavírustól. Hiszem, hogy mindannyiunkon segítene.
A kifogásokra természetesen számítok. Miért pont a templomokat nyitnánk ki a hívőknek, és nem az üzleteket és az éttermeket mindenkinek? Nem csak azért, mert az alkotmány a templomba járást a vallásszabadság részeként védi, a mozilátogatást pedig nem. Nem csak azért, mert a kertészeti üzleteket kinyitottuk a tavasz közeledtével. Van még valami. A nyilvános istentiszteletek engedélyezésével lehetővé tesszük szlovákiai emberek nagy csoportjának, hogy imádkozzanak: de nem csak magukért, hanem az ország teljes lakosságáért. A liturgia és az imádság nem csak azért van, hogy néhány ember megélhesse a „hobbiját”. A kimondott szónak nagy ereje van, a közösen kimondott szónak még nagyobb. Esetünkben ezek a segítségkérés és áldás szavai lesznek Szlovákia teljes lakosságára. Könnyen beismerhetjük, hogy azért ez egész más műfaj, mint a bolt vagy a mozi.
Van még egy ellenőrizhető történelmi példa. 1710 késő tavaszán lesújtott Nagyszombatra a pestis, az első halálesetet június 19-én jelentették. Több hónapnyi kijárási tilalom következett, ám nem jött a javulás. 1710 novemberében a város még mindig zárlat alatt állt, de a pestis csak terjedt és kaszálta a gazdagokat és szegényeket. A kétségbeesett lakosság úgy döntött, közösen fordul Szűz Máriához. November 21-én a város teljes lakossága összegyűlt a Szent Miklós bazilikában Szűz Mária kegyképe előtt. A mise után körmenetet tartottak a Szentháromság-oszlop körül, majd visszatértek a székesegyházba. És csoda történt. Ettől a pillanattól kezdve senki nem halt meg pestisben a városban.
Hívő emberként életem során többször is emlékeztetnem kell magam, hogy a szellemi  tér ugyanannyira valóságos, mint a fizikai. Nem szeretném senkire kényszeríteni az élményeimet, de az érdeklődőkkel szívesen megosztom. Nagyon racionális ember vagyok, és saját tapasztalatom alapján mondhatom, hogy az Istenbe vetett hit és az értelem nem zárják ki egymást. XVI. Benedekkel egyetértésben mondhatom, hogy támogatnunk kell a tudományos kutatásokat, ugyanis ha hiszünk az igazunkban, akkor nincs az a tudományos kutatás vagy felfedezés, ami eltántoríthatna tőle.
Megfordítom. Ha tehetünk valamit, ami segíthet, de senkinek nem árt, akkor csináljuk. Arra kérem a nemhívőket, hogy engedjék meg nekünk, hogy imádsággal és a misén való részvétellel tegyünk valamit. Személy szerint úgy gondolom, sokunkon segíthet. Tudom, hogy sokan Önök közül most azt gondolják, hogy ez nem tudományos. De árthat bármit?
Nem lázadást szítok. Tiszteletben tartom, hogy a közegészségügyi rendelkezések most nem engedélyezik a nyilvános szentmisék megtartását. Párbeszédet kezdeményezek a szentmisék konszenzusos megtartásáról, vagy legalább arról, hogy hogyan biztosítható az embereknek, hogy egyénileg szentáldozáshoz járuljanak, ahogy az a járvány első hullámának idején volt . Hiszem, hogy tekintettel a közelgő húsvétra, megállapodásra tudunk jutni.
Ha ön hívő, és eddig elolvasta, érti, hogy mire gondolok. Ha nem hívő, köszönöm, hogy ezt a hosszú bejegyzést eddig elolvasta. Nem kezdem el vitatni a vallás megélésének szabadságát, ami alkotmányos jog. Csak az önök jóakaratára és nagylelkűségére apellálok. Annyit kérek, hogy gondolkodjunk el a templomok ilyen szintű megnyitásáról: a mostani helyzetben nem veszíthetünk semmit, de a hívők és a misék segítségével elnyerhetünk mindent. Remény és segítség, erre van most a legnagyobb szükségünk.
Milan Krajniak – munkaügyi miniszter
Fordította: Leczo Bence
(777blog.hu)