A közbeszerzési törvények szigorítását követeli Magyarországtól az EU

Kategória: Cikkek, írások Megjelent: 2021. február 09. kedd

Az Európai Unió a közbeszerzési törvények szigorítására szólította fel Magyarországot a rendszerszintű csalások visszaszorítása érdekében, értesült a Reuters.

A lap birtokába került dokumentumok szerint a magyar kormánynak még azelőtt kellene finomítania a törvényeken, hogy hozzáférne a járvány miatt létrehozott 750 milliárd eurós helyreállítás alap ráeső részéhez.
A január 26-i keltezésű dokumentumban konkrétan meghatározzák az Orbán Viktor kormányától elvárt jogi változtatásokat. Magyarország a Reuters információi szerint egyelőre nem reagált az EU észrevételeire.
A gyakorlatban nem kielégítő a közbeszerzési verseny, ez pedig összefügg a szisztematikus szabálytalanságokkal, melyek az EU történetének legkomolyabb pénzügyi korrekcióihoz vezettek 2019-ben – olvasható az EU által megküldött levélben.
Felszólítottak az adatok átláthatóságának és hozzáférhetőségének javítására. Mindezt azzal érvelték, hogy ez jóval igazságosabb és nyíltabb közbeszerzési folyamatokhoz vezetne.
A Reuters megjegyzi, az OLAF tavalyi vizsgálata szerint Magyarországon 2015 és 2019 között a pályáztatott EU-s pénzek négy százalékánál találtak szabálytalanságokat. Az EU-s átlag 0.36 százalék, a második legrosszabb arány pedig Szlovákiában van, ott 0.53 százalék.
(24.hu)

Szóljon hozzá!


Biztonsági kód
Frissítés