Az Úrangyala imádságról

Kategória: Cikkek, írások Megjelent: 2021. január 23. szombat

"Érdekes tapasztalatomat szeretném megosztani egy Ománban történt utazásom kapcsán. Több mint 10 éve, hogy meghívott Péter fiam Muscatba, Omán fővárosába, ahol dolgozott. Omán békés muszlim ország, egy tömjén illatú hely, ahol a bibliai történelem találkozik a modern idők kultúrájával.

A munkahelyén tett látogatás alkalmával bemutatta fiam a kollégáit, egy férfit és egy nőt, akik helyi lakosok voltak. A déli müezzin idejére esett éppen az ottlétem. A két kolléga csendben magához vette az imaszőnyegét és elvonult, hogy elvégezze a déli imádságot. 8-10 perc múlva visszatették az imaszőnyeget és folyatták a munkájukat. Egy vendéglőben, ahol másik napon ebédeltünk, ugyanez történt. Mindenki eltűnt az alkalmazottak közül, majd 8-10 perc múlva mindenki előkerült.Ők egyiptomiak voltak és szintén a müezzin hangjára imát végeztek.
Amikor ezt az akkori lelki vezetőnek elmeséltem, azt mondta:
"Mi lenne itt a mi hazánkban, ha délben mindenki imádkozná az Angelust?"
Ezzel a gondolattal próbálok meghívni mindenkit, hogy csatlakozzon az "Úrangyala imádkozókhoz!" Akik eddig is imádkozták, azok folytassák, akik nem imádkozták eddig, kezdjék el. Sőt másokat is bátran hívjanak meg a csatlakozásra.
Szeretettel bátorítok mindenkit és elküldöm az imákat is, hogy mindenki be tudjon kapcsolódni és hálát adjunk a kapott kegyelmekért, áldásért, oltalomért a mostani nehéz időkben.
Napjainkban a déli harangszó minden nap a pontosan déli 12 órakor, az Úrangyala imádságra hívó harangszó. * Az Angelus egész világon elterjedt harangozási szokás a katolikus templomokban. Nagypénteken és nagyszombaton nincs déli harangszó, a népnyelv ezt úgy hívja: „a harangok Rómába mennek". Nagyszombattól pünkösd vasárnapig az Angelus helyett a  Regina caeli** azaz Mennyek Királynője kezdetű Mária himnuszt imádkozzák.
Az Angelus, azaz az Úrangyala római katolikus imádságcsokor a megtestesülésről. Nevét, mint más imádságok, a kezdősoráról kapta. Három, az Üdvözlégy  imával záruló versből és egy záróimából áll. A Szent János evangéliumából vett harmadik versnél térdet hajtunk, vagy mélyen meghajlunk. Szerzetesek egy nap háromszor mondják, reggel hat órakor, délben és este hat órakor.
1500. augusztus 9-én --  a korábbi pápai bulla megújításával -- VI. Sándor pápa arról rendelkezett, hogy a harangszó az egész keresztény világban minden délben szólaljon meg. Tehát a harangszó szólítsa imádkozásra a híveket a kereszténység védelmében, jelezve, hogy az összetartás minden időben és minden helyen fontos kötelesség.
* Az Úrangyala magyar szövege:
1. vers: Az Úr angyala köszönté a Boldogságos Szűz Máriát, és ő méhébe fogadá Szentlélektől szent Fiát. Üdvözlégy, Mária kegyelemmel teljes, az Úr van teveled, áldott vagy te az asszonyok között, és áldott a te méhednek gyümölcse, Jézus. Asszonyunk, Szűz Mária, Istennek szent Anyja, imádkozzál érettünk, bűnösökért, most és halálunk óráján. Ámen.
2. vers: Íme az Úrnak szolgálóleánya, legyen nekem a te igéd szerint. Üdvözlégy, Mária…
3. vers: (mély meghajlás) És az Ige testté lőn, és miköztünk lakozék. Üdvözlégy, Mária…
Záróima: Imádkozzál érettünk, Istennek szent Anyja, hogy méltók lehessünk Krisztus ígéreteire. Könyörögjünk! Kérünk téged, Úristen, öntsd lelkünkbe szent kegyelmedet, hogy akik az angyali üzenet által szent Fiadnak, Jézus Krisztusnak megtestesülését megismertük, az ő kínszenvedése és keresztje által a feltámadás dicsőségébe vitessünk. Krisztus, a mi Urunk által. Ámen.
+      +      +
**Regina caeli magyar szövege:
Mennynek Királyné asszonya, örülj szép Szűz, alleluja,
Mert kit méhedben hordozni méltó voltál, alleluja.
Amint megmondotta vala, feltámadott, alleluja.
Imádd Istent, hogy lemossa bűneinket, alleluja.
Örülj és örvendezz Szűz Mária, alleluja!
Mert valóban feltámadott az Úr, alleluja!"

(levélben kaptam)