A Google megzsarolta Ausztráliát

Kategória: Cikkek, írások Megjelent: 2021. január 23. szombat

A Google-nek nem lesz más választása, minthogy elérhetetlenné tegye keresőmotorját Ausztráliában, amennyiben a jelenlegi formájában fogadják el az új médiatörvény javaslatát- közölte a techcég ausztráliai igazgatója, Mel Silva a pénteki szenátusi meghallgatáson.

A javaslat célja, hogy a sajtótermékek több hirdetési bevételhez jussanak, mivel a Facebook és a Google mára teljesen letarolta a megélhetési forrásukat jelentő hirdetői piacot. A helyi adatok alapján az ausztrál online hirdetési piac közel felét (47 százalékát) a Google, míg a piac negyedét (24 százalék) a Facebook uralja.
A tervezet szerint a nagy techcégeknek  reklámadót kellene fizetniük az ausztrál híroldalaknak az általuk előállított tartalmak felhasználása után. A keresőcég szerint ez hosszútávon nem működhet, az információhoz való szabad hozzáférést korlátozná a felhasználók szempontjából, és a Google Kereső lehetőségeivel élő kisebb cégeket is hátrányosan érintené.
Scott Morrison miniszterelnök úgy tűnik, nem igazán enged a több képviselő szerint is zsarolásnak minősülő fenyegetésnek: a kormány továbbra is elkötelezett, a tervek szerint még idén elfogadják a törvényt.
(24.hu)