Oroszországban betiltottak több erőszakos japán rajzfilmet

Kategória: Cikkek, írások Megjelent: 2021. január 22. péntek

Egy szentpétervári bíróság szerdán betiltotta a Death Note, a Tokyo Ghoul és az Inuyashiki animéket, mert attól tartanak, hogy a fiatalok megpróbálják utánozni a bennük látható erőszakos mutatványokat – írja a Kotaku. A vád több epizódot is lejátszott a tárgyalás alatt, majd a bíróság kijelentette: ezekben az animékben valóban gyakori a kegyetlenség, a gyilkosság és az erőszak.

Decemberben 49 orosz weboldalt pereltek be, mindegyiken animéket lehet nézni. Az ügyészség az Elfen Lid és a Naruto betiltását is indítványozta, ezekről még folynak a tárgyalások.
Oleg Elikh szentpétervári családpedagógia-szakértő szerint például lehetséges, hogy a Death Note veszélyes a modern gyermekekre.
A bírósági döntés két weboldalnak tiltja meg, hogy a Death Note-ot és az Inuyashikit terjessze, egy másiknál pedig a Tokyo Ghoult tiltja be. Bár a döntés hivatalosan csak ezt a három oldalt érinti, az orosz médiafelügyelet, a Roszkomnadzor akár tágabban is értelmezheti a tiltást.
A Death Note ellen már 2013-ban felszólaltak Oroszországban, mikor egy 15 éves lány – akinek a szobájában utólag megtalálták a Death Note manga négy kötetét – öngyilkos lett. Volt, aki a mangát okolta, és szülők egy csoportja még Vlagyimir Putyint is megkérte, hogy a fiatalok védelmében tiltsa be a Death Note-ot.
(telex.hu)