A növények negyven százalékát a kihalás fenyegeti

Kategória: Cikkek, írások Megjelent: 2021. január 21. csütörtök

Minden öt növényből és gombából kettőt a kihalás veszélye fenyegeti, állapították meg a Kew Királyi Botanikus Kertek londoni kutatói. A veszélyeztetett fajok jelentős része ráadásul emberi tevékenység miatt került erre a listára – értesült az Inhabitat.

Bár csak 2019-ben több mint négyezer új növényfajt fedeztek fel, köztük 6 hagymafajtát, 10 spenótfélét, és két maniókafajtát, a Föld fejletlenebb részein egyre elterjedtebb ipari növénytermesztés folyamatosan csökkenti élőhelyeiket, így a tudósok versenyt futnak az idővel.
A növények és a gombák képezik az élet alapját, itt az ideje, hogy komolyabban foglalkozzunk velük – mondta Alexandre Antonelli, Kew Királyi Botanikus Kertek tudományos igazgatója.
Minden alkalommal, amikor egy faj kihal, az emberiség egy esélyt veszt el. Vesztésre állunk az idővel szemben, és valószínűleg gyorsabban veszítjük el a fajokat, mint ahogy felfedeznénk és elneveznénk őket.
A jelentést a Kew Királyi Botanikus Kertek Antonelli vezetésével állította össze, amelyben 42 országból érkezett több mint 210 tudós vett részt.
Hogy a biodiverzitás miért olyan fontos, arra rendkívül jó példa a fenyegető banángeddon. A világ nagyobb része a nálunk is árult úgy nevezett Cavendish banánt fogyasztja. A monokulturás, hatalmas ültetvények azonban rendkívül sérülékenyek egy ellenálló gombafajjal, a TR4-el szemben. Ezért két megoldás közül tudunk választani: ami az ismeretlen veszélyekkel járó génmódosítottan ellenállóvá tett GMO-Cavendish, vagy egy másik fajta banán fogyasztása.
(index.hu)

You have no rights to post comments