Húsz éve nem volt olyan kevés főállású pedagógus, mint most

Kategória: Cikkek, írások Megjelent: 2021. január 07. csütörtök

Tovább csökkent a főállású pedagógusok száma a 2020/2021-es tanévben – derült ki a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) friss oktatási adataiból...

A hivatal jelenleg 146,7 ezer főmunkaviszonyban foglalkoztatott pedagógust tart számon a köznevelésben és a szakképzésben. Ez majdnem háromezerrel kevesebb, mint az egy évvel korábban rögzített adat.
Az is kiderült, hogy az elmúlt húsz évben egyszer sem volt olyan alacsony a főállású pedagógusok száma, mint most.
Nem lepték meg a szomorú adatok a Pedagógusok Szakszervezetének (PSZ) alelnökét, Gosztonyi Gábort, hiszen a főállású pedagógusok száma 2016 óta folyamatosan csökken. Szerinte emögött egyrészt az áll, hogy a nyugdíjba menő tanárok helyére nem vesznek fel új pedagógusokat a tankerületi központok és a szakképzési centrumok, az így megüresedett álláshelyeket nem hirdetik meg, a feladatokat a tantestület többi tagja között osztják szét.
A KSH adatai szerint az egy pedagógusra jutó tanulók száma országosan 9,7 fő. Ez a szám elsőre alacsonynak tűnhet, de Magyarországon számos olyan feladat – mint például a napköziztetés, ebédeltetés, felzárkóztatás – is a pedagógusok munkakörébe tartozik, amelyek más országokban nem a főállású tanárok feladata – mondta Gosztonyi Gábor. Ezzel együtt a kötelező óraszámok is növekedtek, míg a bérek – amit 2015-ben elszakítottak a minimálbértől – folyamatosan értéktelenednek.
(index.hu)