Egy hónap alkohol nélkül - így változik a szervezeted

Kategória: Cikkek, írások Megjelent: 2021. január 02. szombat

Dr. Ross Perry szerint hétről hétre látványos változások mennek végbe az emberben, ha elhagyja az alkoholt, és ez nemcsak a teste állapotát, de például az étvágyát is befolyásolja, sőt, mentálisan is jó hatással van rá.  Íme, mi történik az ember testében hétről hétre, ha úgy dönt, hogy mellőzi a szeszes italokat.

Első hét
Az első héten testünk detoxikáló üzemmódba kezd. Az első 72 órában még nem érzünk lényeges különbséget, azt követően azonban érezhetően kevesebbet fáj a fejünk, és frissebbek vagyunk. Ehhez hozzájárul az is, hogy felborult alvásciklusunkat is kezdi helyrerázni az alkoholdiéta.
A nagyon gyakori alkoholfogyasztás ugyanis a pihentető alvást is kidobja a kukába: hiába alszunk el tőle viszonylag hamar, az alvási ciklusunkba bezavar a befolyása.
Egy igazán pihentető alvás során ugyanis 6-7-szer kell bekerülnünk az alvás REM-fázisába, ám alkohollal a szervezetünkben ez áltagosan 1-2-re csökken, emiatt nem pihenjük ki magunkat. Az alvási szokásaink normalizálása azonban hosszabb folyamat, amit az első héten még nem igazán érzünk: legalább 5-7 nap kell a testünknek. Étvágyunk is változni kezd: az alkohol miatt az ember jellemzően kívánja az egészségtelen ételeket, ráadásul a szeszes italban is sok a kalória, ez pedig együttesen megterheli a szervezetünket. Alkohol nélkül viszont ez az éhség alábbhagy.

Második hét
A következő héten elsősorban az alvásciklusunkban láthatjuk a változást, ami addigra visszaáll a megfelelő üzemmódba, ennek köszönhetően sokkal kipihentebbek leszünk. Ez hatással van az agyi funkciókra, sokkal éberebbek leszünk általa. A megfelelő hidratálás miatt bőrünk kisimul és puhább lesz. A második hétnél már akár fogyás is előfordulhat, az erre hajlamosabbak hasa sem puffad annyira, valamint a szem alatti táskák is visszahúzódnak.

Harmadik hét
Az ezt követő héten vérnyomásunk is hálásan köszöni majd az alkoholstoppot. A szeszes italok ugyanis megemelik a vérnyomást, több hét kihagyással azonban mindez csökken. A megfelelő vérnyomás pedig jóformán mindenre kihatással van: kognitív képességeinkben is javulást tapasztalhatunk, energiaszintünk pedig jól érezhetően emelkedik.

Negyedik hét
Az alkoholmentes hónap végén az eredmény magáért beszél: bőrünk üdébb és puhább, a szemünk jobban csillog, kevésbé véreres. Ugyan külső szemmel nem látható, a legnagyobb változás belül rejtőzik: a májban található zsírsejtek száma (amelyek az alkoholtól képződnek) már egy hónap alatt 15 százalékkal csökken, ezáltal a szerv hatékonyabban működik.
Több hónap kihagyással a máj képes a teljes regenerálódásra. A hónap végén kipihentebbek leszünk mint valaha, és valószínűsíthető, hogy észlelhető fogyást értünk el. Összességében az ember kipihentebb, energikusabb, könnyebben koncentrál és produktívabb.
(szeretlekmagyarorszag.hu)

You have no rights to post comments