Megnézhető a vértanúhalált halt Bódi Mária Magdolnáról készült film

Kategória: Cikkek, írások Megjelent: 2020. december 27. vasárnap

Ősszel került volna a mozikba Buvári Tamás háborúellenes, és a nők elleni erőszakra is fókuszáló játékfilmje, de a bemutatót gyakorlatilag elmosta a koronavírus-járvány újabb hulláma. Mostantól viszont online letölthető.

A film Bódi Mária Magdolna két drámai napját mutatja be. Egy napsütéses napot, amikor 1933-ban, 12 éves korában sorsüzenetet kap Istentől, és az utolsó napját, amelyben nem is próbál menekülni a végzete elől. Utóbbi a második világháború egyik utolsó napja Magyarországon, amikor a szovjet hadsereg megérkezik a balatoni régióba, és egy orosz katona meggyilkolja Magdolnát. A vértanúhalált halt fiatal lány boldoggá avatását 2017 márciusában kezdeményezték, ügye folyamatban van a Vatikánban.
Tóth Zsolt operatőr fekete-fehérben komponálta meg művét, amelyért a Kovács László és Zsigmond Vilmos Magyar Operatőrversenyen díjat nyert.
A Magdolnát a vizualitása határozza meg, hisszük, hogy az érzelmekre ható, szuggesztív képeken keresztül olyan dimenziók nyílhatnak meg a nézők számára, amelyek szavakkal nem elmondhatók – vélekedett a rendező.
A tragikus sorsú lőporgyári munkáslányt alakító Nagy Katica visszafogott játékával is kiragyog a fekete-fehér közegből. A leginkább a Rossz versekből ismert színésznő filmbéli karakterében a legfontosabbnak azt látta, hogy másokért élt, betegeket és sebesülteket ápolt.
Magdolna számára egyértelmű, hogy a háborús vérontás az Istentől elfordult emberiség hatalmi tébolyának a következménye. A kegyetlen öldöklést látva nem a gyűlölet, hanem a szeretet növekszik benne mint az egyetlen, világot megtartó erő.
Ez az üzenet karácsonykor, a szeretet ünnepén még inkább aktuális. De erre hajaz az is, hogy a film 300 ember, valamint félszáz civil szervezet és intézmény összefogásával  közösségi finanszírozásban valósult meg.
(index.hu)

You have no rights to post comments