Új migrációs stratégiát ígért az új amerikai elnök

Kategória: Cikkek, írások Megjelent: 2020. december 20. vasárnap

Joe Biden leendő amerikai elnök és Andrés Manuel López Obrador mexikói államfő megállapodott arról, hogy új, a korábbinál humánusabb migrációs stratégiát dolgoznak ki – írja az MTI. A két vezető telefonon egyeztetett az új stratégiáról szombaton. Az új stratégia elsősorban a kiváltó okok kezelésére fog összpontosítani.

A leendő amerikai elnök ígéretet tett arra, hogy megteremti „azt a regionális infrastruktúrát és határőrizeti kapacitást, amely elősegítheti a migráció jól szabályozott kezelését, a menedékjog-kérelmek elbírálására vonatkozó nemzetközi jogi normák tiszteletben tartásával" – közölte a kampánycsapat. López Obrador mexikói elnök még a hét elején tett javaslatot arra, hogy Biden új, demokrata párti kormányzata alatt működjenek együtt a bevándorlás kényes témájában. Az államfő szombaton a Twitteren ugyancsak megerősítette a Bidennel való egyeztetés hírét.
Megerősítettük elkötelezettségünket a népeink és nemzeteink jólétét szolgáló együttműködés mellett – írta  López Obrador.
A két szomszédos észak-amerikai ország viszonyában az elmúlt évek során komoly feszültséget okozott a migráció. Donald Trump elnök azt követelte, hogy a mexikói kormány tegyen többet az Egyesült Államokba tartó bevándorlási hullám csökkentése érdekében. A republikánus elnök azt is követelte, hogy Mexikó nyújtson menedéket a latin-amerikai országokból érkező  bevándorlóknak – egész addig, amíg ők az amerikai bíróságokon történő meghallgatásukra várnak –, valamint hogy déli szomszédjuk fizessen a Trump-kormányzat által elkezdett határfal megépítéséért is.
Joe Biden ezzel szemben azt hangsúlyozta, hogy új lendületet kell adni a két ország együttműködésének a koronavírus-járvánnyal, a gazdasággal és a határbiztonsággal kapcsolatos kérdésekben.
(index.hu)