Idén ezekre az igehelyekre kerestek rá leggyakrabban angolul

Kategória: Cikkek, írások Megjelent: 2020. december 18. péntek

Az év vége közeledtével több angolszász bibliaolvasó portál és applikáció is közzétette, melyek voltak idén a leggyakoribb keresések az oldalon. A nehézségek, a bizonytalanság sok embert a Szentírás felé fordítanak; az idei év pedig bővelkedett a megpróbáltatásokban, elsősorban a Covid–19-világjárvány miatt. A bibliaolvasó oldalak statisztikái is ezt tükrözik:

A Christianity Today portál számolt be róla, hogy a YouVersion Bible App alkalmazáson – melyet egy evangéliumi keresztény (evangelikális) gyülekezet hozott létre az Egyesült Államokban – 2020-ban 80 százalékkal nőtt a keresések száma, így világszinten közel 600 millióan fordultak az alkalmazáshoz.

A legnépszerűbb igehely – vagyis amelyre leggyakrabban rákerestek, elolvasták, illetve könyvjelzőzték a YouVersion Bible App alkalmazásban – az Izajás 41,10:

Ne félj, mert veled vagyok, ne csüggedj, mert én vagyok a te Istened! Megerősítelek, megsegítelek, és felkarol győzedelmes jobbom.”

2020 húsvétvasárnapja volt a rekordok napja, amely az eddigi legnagyobb forgalmat generálta a YouVersion oldalán, a bibliaolvasást és az online közvetített szertartásokat is beleértve.

A szintén protestáns alapítású BibleGateway a legnépszerűbb keresztény weboldalak közé tartozik. A szentírásolvasó oldalon megoszthatóak a bibliai versek, jegyzeteket lehet készíteni, mindezt számos nyelven.

Az oldal üzemeltetői is beszámoltak arról, hogy a 2020-as év drámai eseményeit tükrözik a kiugrások a keresések számában, melyek négy nagy téma köré csoportosulnak: társadalmi kérdések, pandémia, politika, illetve a végidők.

A BibleGateway alkalmazásban az idén leggyakrabban olvasott igehelyek között első a János 3,16:

Mert úgy szerette Isten a világot, hogy egyszülött Fiát adta, hogy mindaz, aki őbenne hisz, el ne vesszen, hanem örök élete legyen.”

és a Jeremiás 29,11:

Hiszen tudom, milyen terveket gondoltam el felőletek – mondja az Úr; ezek a tervek a békére vonatkoznak, nem a pusztulásra, mert reménységgel teli jövőt szánok nektek.”

Az első két helyezett pozíciója évek óta állandó, azonban 2020-ban jött föl a harmadik helyre a 2Krón 7,14:

de ha népem, amely nevemet viseli, megalázkodik, könyörög hozzám, kedvemet keresi és megtér gonosz útjáról, akkor meghallgatom az égből, megbocsátom bűneit, és meggyógyítom országát.”

A járvánnyal összefüggésbe hozható keresések különösen a márciusi leállás idején ugrottak meg.

Az Úrnak, a ti Isteneteknek adjátok meg a köteles tiszteletet. Akkor megáldom kenyeredet és vizedet, s távol tartom tőled a betegségeket.” (Kiv 23,25)

De nézd: orvosságot és gyógyulást készítek nekik; meggyógyítom őket, és megmutatom nekik a békesség és biztonság kincseit.” (Jer 33,6)

Amikor tavasz vége felé amerikai rendőrök meggyilkolták a fegyvertelen George Floydot, illetve nyilvánosságra került a fegyvertelen Ahmaud Arbery meggyilkolásáról készült videó, majd beindultak a tiltakozó megmozdulások, döbbenetes mértékben megugrottak a társadalmi témájú igehelyek; a rasszizmus, elnyomás, igazság, egyenlőség keresőszavak domináltak.

Az igazságtevés öröm az igaznak,
de rémület a gonosztevőknek.” (Péld 21,15)

Tanuljatok jót tenni!
Keressétek a jogot,
siessetek segítségére az elnyomottnak,
szolgáltassatok igazságot az árvának,
védelmezzétek az özvegyet!” (Iz 1,17)

Politikai témákban pár kisebb megugrás után természetesen az elnökválasztás idején robbantak a számok.

Mindenekelőtt arra kérlek tehát, tartsatok könyörgéseket, imádságokat, esedezéseket és hálaadásokat minden emberért: a királyokért és minden feljebbvalóért, hogy békés és csendes életet élhessünk, telve istenfélelemmel és tisztességgel.” (1Tim 2,1–2)

Mindenki vesse alá magát a felettes hatóságoknak! Nincs ugyanis hatalom, csak Istentől; amelyek pedig vannak, azokat Isten rendelte.” (Róm 13,1)

A végidők témája a járvány márciusi kezdete és az Egyesült Államok és Irán év eleji konfliktusai hatására foglalkoztatta jobban az embereket. Végidők, végítélet témájában a legnépszerűbb igehelyek  a következők voltak:

Azt pedig tudnod kell, hogy az utolsó napokban veszedelmes idők következnek. Az emberek önzők lesznek, kapzsik, kérkedők, kevélyek, káromlók, szüleik iránt engedetlenek, hálátlanok, gonoszok, szeretetlenek, békétlenkedők, rágalmazók, mértéktelenek, kegyetlenek, rosszakarók, árulók, vakmerők, felfuvalkodottak; inkább fogják szeretni a gyönyört, mint Istent.” (2Tim 3,1–5)

Azt a napot azonban és azt az órát senki sem ismeri: sem az ég angyalai, sem a Fiú, csak egyedül az Atya.” (Mt 24,36)

Érdekes adalékot jelent a BibleGateway oldalon az angol, illetve spanyol keresőszavak népszerűségének összevetése: első helyen mindkét nyelvben a szeretet szó áll, másodikon mindkét nyelvben a béke szó – innentől kezdve azonban ritkán esnek egybe a dolgok; a Szentlélek például hét hellyel csúszik hátrébb a spanyol listában, az öröm nyolc hellyel; a bűn szó viszont – amely 14. a spanyol keresések között – nem is szerepel a 25 legnépszerűbb angol keresőszó között.

Forrás: Aleteia.org; BibleGateway.com; Christianity Today

Magyar Kurír
(vn)

You have no rights to post comments