Ferenc pápa szerény otthona

Kategória: Cikkek, írások Megjelent: 2020. december 07. hétfő

Az argentin származású Ferenc pápa a vatikáni Szent Márta-házban él, ahol Szerény lakosztálya mindössze egy nappaliból és egy szobából áll, mert nem akart fényűzőbb környezetbe költözni. 2013 óta él itt,  és nem véletlenül választotta pápai nevét sem: Assisi Szent Ferenc tiszteletére tett így, mert az egyház élén a béke és a szegények oltalmazásának védelmében képzelte el tevékenységét.

Ferenc pápa nemcsak küldetésében, de saját mindennapjaiban is a szerénységet képviseli. Bár címének megfelelően megtehette volna, nem költözött be az Apostoli Palota gyönyörű pápai lakosztályába. Ahelyett inkább a jóval szerényebb Szent Márta-házat jelölte ki lakhelyéül, mely eredeti funkciója szerint vendégház: a pápaválasztók számára létesült, szállást nyújtó épület, illetve a Vatikánba látogató püspökök és bíborosok vendégháza.

A Szent Márta-ház helyén álló, akkor már több mint 100 esztendős épület átépítését II. János Pál pápa rendelte el 1992-ben azzal a szándékkal, hogy a konklávé idején a bíborosok kényelmes körülmények között tartózkodhassanak. A korszerűsítő és bővítőmunkálatokat 1996-ban fejezték be.
A Vatikán 2013 március 26-án jelentette be, hogy Ferenc pápa itt szeretne élni. Ő volt a második pápa, aki így döntött: az első X. Pius volt 1903-ban. A Szent Márta ház nem csak pápai rezidencia és nem is csupán vendégház: az épületet a Vatikánban dolgozók, püspökök, valamint papok is lakják. A pápa a ház kápolnájában szokta tartani reggeli miséit.