Max Cappabianca domonkos szerzetes: Végletesen megosztott lesz az egyház?

Kategória: Cikkek, írások Megjelent: 2020. december 04. péntek

Elképzelhető-e, hogy a katolikus egyházban is ugyanolyan megosztottság alakul majd ki, mint a választások előtt és után egyaránt rendkívül megosztott Egyesült Államokban? Hasonló folyamat fenyegeti-e a katolikus egyházat is?

Olykor ilyen aggodalmaim vannak, mert egyre kevesebbet beszélünk egymással, s jobbára csak nekitámadunk egymásnak, kiélezett véleményeknek adunk hangot, s elvitatjuk másoktól az igaz hitet. Az egyház ugyan nem hasonlítható az államhoz, de a kommunikációs folyamatok nálunk is eltorzulhatnak, és nálunk is létezik populista kísértés. Ferenc pápa már 2016-ban óva intett a „polarizálódás vírusától”.
És ilyesmi minden oldalon előfordulhat! Nem lenne több merő sablonnál, ha csak „konzervatív” vagy „liberális” keresztényeket vádolnánk az értelmes párbeszéd mellőzésével. Minden térfélen látom az ideológiai megmerevedés veszélyét, amely sokaknak elveheti a kedvét az egyházi hit gyakorlásától.
Hogyan kerüljük el ezt a veszélyt? Van néhány stratégia, amely teológiai alapokon nyugszik, s érdemes emlékezetbe idézni őket. Először is, senki sem „birtokosa” az igazságnak. A hit kincse ugyanis élő valóság, végső soron maga Jézus Krisztus. Ez alázatra int, de bátorságra és őszinteségre is kötelez, mert mindannyiunknak engednünk kell, hogy megragadjon minket az, aki maga az igazság, az út és az élet.
Másodsorban hiszünk abban, hogy nem rajtunk múlik az igazság sorsa, nem nekünk kell megmentenünk az igazságot. Ha aggodalmaskodni kezdünk a hit és az egyházi együttélés kérdéseivel kapcsolatban, ellentétbe kerülünk a húsvéti élettel, amelyben részesültünk: „ne féljetek!”
Harmadsorban pedig mélyen a hitünkhöz tartozik, hogy tiszteljük azokat, akik másként gondolkodnak, mint mi, mert minden
megkeresztelt emberben a Szentlélek templomát látjuk.
Olyan egyházat szeretnék, ahol a szemben álló felek letennék verbális fegyvereiket, s mindannyian bízni tudnánk abban, hogy Isten Lelke abban is megnyilvánul, aki nem úgy gondolkodik, mint mi – sőt talán éppen az ilyen emberekben nyilatkozik meg igazán.
(Vigilia facebook oldaláról)

You have no rights to post comments