Ijesztő adatok a tüdőrákról

Kategória: Cikkek, írások Megjelent: 2020. november 24. kedd

A rákbetegségek közül világviszonylatban a tüdőrák a leggyakoribb (az összes diagnosztizált eset 11,6 százaléka) és egyben a legtöbb haláleset okozója is a daganatos megbetegedések között. A novemberi Nemzetközi Tüdőrák Hónap apropóján a daganatok.hu arról ír, hogy a közepes jövedelmű országokban az ötéves túlélési ráta tüdőrák-típusoknál alig 19 százalék, miközben vastagbélráknál 71 százalék, mellráknál 85 százalék, prosztatarák esetén pedig csaknem 99 százalék.

Halálozási arányuk hétszer magasabb, mint egy egészséges embereké. Évente 1,74 millió ember veszíti életét tüdőrákban.
A tüdőrákos betegek száma várhatóan tovább fog növekedni, 2030-ra 2,89 millió betegre számítanak világviszonylatban, ami a jelenlegi számokhoz képest 38 százalékos növekedést jelent. Az ijesztő statisztikák sorába tartozik az a fontos adat is, hogy a tüdőrák okozta halálozás 80 százaléka a dohányzás számlájára írható.

Miért annyira káros a dohányzás?
A statisztika szerint a dohányzás jelenti a legnagyobb rizikótényezőt a tüdőrák kialakulásában. A dohányzáskor meggyújtott cigaretta füstjében ugyanis több mint 8000 különböző vegyi anyag található, amelyek közül számos vegyület karcinogén, azaz rákkeltő. A dohányfüstben található káros anyagok közül leginkább a kátrány, azaz az égéstermék az, amelyik daganatot okozhat a szervezetben, de sok más módon is gyengíti az emberi szervezetet a dohányzás: a nikotin függőséget okoz, az égés során keletkező szénmonoxid pedig a szervek oxigénellátását gátolja.
Mindebből bőségesen jut a passzív dohányosoknak is, akik belélegzik a közvetlen dohányfüstöt és a dohányzók által kifújt füstöt is, így ők is ki vannak téve a tüdőrák veszélyének. Szemléletes példa, hogy egy füstös helyen eltöltött 2 óra annyit jelent, mintha a nemdohányzó 4 szál cigarettát szívott volna el, ha meg egy autóban kell elviselni más dohányzását, akkor egy óra alatt 3 szál cigarettát „füstöl el” a nemdohányzó utas is.
A tüdőgondozók szerint 180-200 ezer tüdőbeteg él hazánkban, az orvosok szerint viszont jóval több.

Miből tudhatjuk, hogy baj van?
A szakemberek szerint fontos, hogy 50 éves kor felett évente elmenjen mindenki szűrővizsgálatra. A korai diagnózisnak különösen nagy jelentősége van, mert a tüdőrák kezdeti stádiumában még kisebb a valószínűsége az áttéteknek, így a gyógyulás esélye is nagyobb.
A tüdőrák kialakulásakor kóros sejtnövekedés következik be, amely befolyásolja a tüdőfunkciót, ami kezdetben négy jellegzetes tünetet okozhat: köhögés vagy annak megváltozása, vérköpet megjelenése, légszomj, mellkasi fájdalom.
Ezek észlelésekor fontos azonnal felkeresni a háziorvost, aki további vizsgálatokkal egyértelműsítheti a betegséget. Ugyanakkor lehet a beteg tünetmentes, így a betegséget néha csak véletlenül, egy más területre irányuló orvosi vizsgálat során diagnosztizálják.
(index.hu)