II. János Pál pápát egyelőre nem nyilvánítják egyházdoktorrá és Európa védőszentjévé

Kategória: Cikkek, írások Megjelent: 2020. október 19. hétfő

Szent II. János Pál pápa 100. születésnapja alkalmából Lengyelország püspökei különleges megtiszteltetésben akarták részesíteni honfitársukat: kérvényezték a Szentszéktől, hogy a lengyel pápát nyilvánítsák egyháztanítóvá és Európa védőszentjévé. A Vatikán most elutasította ezt a kérést.

Szent II. János Pál pápát nem nyilvánítják egyházdoktorrá és Európa patrónusává. A Vatikáni Államtitkárság elutasította a Lengyel Püspöki Konferencia (KEP) erre vonatkozó kérését – ismertette a KEP elnöke, Stanisław Gądecki érsek egy varsói konferencián, amint arról a Niedziela (Vasárnap) című katolikus újság október 13-án beszámolt.

A Vatikán válaszát Európa eddigi hat patrónusának így is jelentős számával magyarázta – fejtette ki Gądecki érsek. – A Szentszék a közelmúltban elutasította más, Európa számára „nagy lelki és szimbolikus jelentőségű személyiségek” erre a megtisztelő címre történt előterjesztését is – tette hozzá a KEP elnöki tisztségét ellátó poznańi érsek.

A Szentszék nem tervezi az „egyház doktora” cím odaítélését más személyiségek esetében sem – folytatta Stanisław Gądecki, és elmondta, úgy látja, hogy a Vatikán elutasítása nem jelenti azt, hogy a lengyel püspökök erőfeszítései Szent II. János Pál tiszteletére hiábavalók lettek volna.

„Ez nem jelenti azt, hogy az ügy elveszett volna. A magot elültették, és csak egy kis türelem és idő kell ahhoz, hogy meghozza gyümölcsét” – véli.

A lengyel püspökök 2019. október 22-én kérték Ferenc pápát a két cím odaítélésére. „II. János Pál pápa pontifikátusának huszonhét éve áttörést jelentett az Egyház és a világ számára mind a tanítás, mind a társadalmi hatások összefüggésében” – magyarázta a lépést a lengyel püspöki konferencia elnöke. Ez év februárjában Stanisław Gądecki a világ százötven püspöki konferenciájához is támogatási felhívással fordult. Médiaértesülések szerint csak hét püspöki konferencia reagált pozitívan erre, három másik testület szerint azonban korai volt ez a kezdeményezés.

*

Jelenleg harminchat szentet tisztelnek egyházdoktorként. Ezek olyan pápák, püspökök és papok, akik jelentős hatással voltak a teológiára, az Egyház tanítására és annak szellemiségére. Legutóbb Ferenc pápa Nareki Szent Gergely örmény szerzetest (951–1003) nevezte ki egyházdoktornak 2015-ben. XVI. Benedek pápa 2012-ben emelte ebbe a csoportba a negyedik nőt a német bencés misztikus, Hildegard von Bingen személyében.

Európa védőszentjének megtisztelő címét jelenleg hat szent „viseli”, ők a kontinens szellemi sokszínűségét is hivatottak képviselni. VI. Pál pápa Európa védőszentjévé nyilvánította 1964-ben Nursiai Szent Benedeket. Pontifikátusa alatt II. János Pál további öt védőszentet adott a bencés rend alapítója mellé, akik hivatalosan Európa társvédőszentjei lettek: Szent Cirill és Szent Metód, a szlávok apostolai, Szent Brigitta, Sienai Szent Katalin és Szent Edith Stein.

Forrás: Katholisch.de/Niedziela.pl/Romkat.ro

Magyar Kurír

You have no rights to post comments