Mégis működik a svéd nyájimmunitás?

Kategória: Cikkek, írások Megjelent: 2020. szeptember 09. szerda

Svédország kiterjedt tesztprogramot indított, és rekordalacsony számban tapasztalt pozitív eredményt koronavírusra: a teszteknek mindössze 1,2 százaléka (120 000 tesztből 1300) lett pozitív. Tavasszal ez arány még 19 százalék volt.

Svédország az európai országokkal ellentétben tavasszal nem a teljes lezárást választotta, hanem a nyájimmunitás elméletére alapozta a vírus ellenes stratégiáját. Bár korlátozásokat és óvintézkedéseket bevezettek, a boltok, üzletek, szórakozóhelyek, munkahelyek nyitva tartottak. A nyájimmunitásra alapított járványügyi stratégia lényege, hogy nem próbálják minden áron akadályozni, hogy a vírus megfertőzze a népesség azon részét, amelyre a betegség kevésbé veszélyes, így a fertőzésen már átesettek immunissá válnak, egy idő után a vírus terjedése leáll. Ezt sok ország bírálta, főleg mivel Svédországban több mint 5800 ember halt meg koronavírusban, ami messze több volt, mint a szomszédos skandináv országokban, ahol szigorú korlátozásokat vezettek be.
„A mi stratégiánk következetes és fenntartható. Nálunk valószínűleg alacsonyabb a terjedés kockázata, mint más országokban” – mondta Jonas Ludvigsson, a Karolinska Intézet epidemiológiai professzora hozzátéve, hogy nagyobb a lakosság immunitása. A professzor szerint most profitálhatnak ebből a stratégiából, ugyanakkor a kiritikusok szerint nagy büszkeségben Svédország elfelejti, hogy ötször annyian haltak meg náluk, mint például a szomszédos Dániában. (Reuters)
(444.hu)

You have no rights to post comments