10 tény az iskolaőrökkel kapcsolatban

Kategória: Cikkek, írások Megjelent: 2020. szeptember 07. hétfő

Nézzük, mit fog csinálni az iskolaőr az iskoláinkban és mennyiért...

- Az iskolaőr nem portás, és a portást semmilyen minőségben nem helyettesítheti.
- Az iskolaőr nem fegyveres őr, és nem is rendőr: nem fog el, nem állít elő. Kényszerítő eszközök ugyanakkor lesznek az iskolaőröknél. Az eredeti elképzelés szerint puszta iskolai jelenlétük maga a rendfenntartás, amelyhez használhatják a mindig náluk lévő bilincset, könnygázt és gumibotot. Ám ezeket csak „végső esetben”, például személy elleni közvetlen támadás, valamit ön és -közveszélyes állapot kezelésére vethetik be.
- Az iskolaőr nem is pedagógus, és egyelőre nem ő írja az iskolai házirendet, így egyetlen pedagógiai kérdésbe sem szólhat bele.
- Az iskolaőrök határozatlan idejű szerződéssel dolgoznak, és a rendőrség alkalmazásában állnak. A területileg illetékes megyei (fővárosi) rendőr-főkapitányság az adott iskolával kötött együttműködési megállapodása szabályozza a közös feladatellátást.
- Egy közösségre sem erőszakolják rá a rendszert, a csatlakozás cserébe önkéntes. Az iskolaőrök csak azokban az iskolákban, képzőhelyeken teljesítenek szolgálatot, ahol ezt az adott intézmény vezetője kérte, vagy kéri a jövőben.
- Az iskolaőr minden tanítási napon, iskolaidőben, egyedül az iskola területén teljesít szolgálatot, és elvileg az iskolai eseményeken is biztosítja a nyugalmat és őrzi a rendet.
- Az iskolaőr hivatalosan a diákokat és a tanárokat egyaránt támogatja: legfőbb feladatuk a prevenció, az iskolai erőszakos jelenetek elszabadulásának megelőzése.
- Az iskolaőr hivatalosan sajátos jogokkal felruházott, közfeladatot ellátó személynek minősül, aki például igazoltathat, helyszínt biztosíthat, és a tetten ért személyt visszatarthatja, stb.
- Havi bruttó 220-230 forint lesz az iskolaőrök bére, plusz Cafeteria, utazási költség, eszközpark és munkaruha. (Ez bizony több, mint jónéhány pedagógus bére, akik nem kapnak kafetériát és ruhapénzt, stb. se...)
- Az iskolaőr erősen hasonlít majd egy rendőrre, miután az ORFK adta a szokásos sztenderdeket idéző munkaruhájukat a hátán egy nagy „iskolaőr” felirattal, hozzá járó jelvénnyel és igazolvánnyal.

You have no rights to post comments