Elveszett ókori erődítményt találtak Izrael területén

Kategória: Cikkek, írások Megjelent: 2020. szeptember 04. péntek

Az időszámítás előtti 12. század igen mozgalmasan alakult a mai Izrael területén. A korszakban hoztak létre nem megerősített településeket az izraeliták a modern Izrael középső részén és Ciszjordánia területén húzódó Júdeai-hegységben. A filiszteusok ezzel egy időben nyugaton, a Földközi-tenger déli részén alapítottak olyan városokat, mint Askelón, Asdód vagy Gát.

A régióban ekkor élő kánaánitáknak, illetve a térséget uraló Egyiptomnak nem volt könnyű a helyzete. A birodalom erődök építésével próbálta meg távol tartani az izraelitákat és a filiszteusokat, kisebb-nagyobb sikerrel.
Az Izraeli Régészeti Hatóság csapata a közelmúltban egy ilyen erődöt tárt fel a Jeruzsálemtől 70 kilométerre délre fekvő Galon kibucnál – írja a Live Science. A komplexumot a szervezettel dolgozó önkéntes tinédzserek fedezték fel. Az erődítmény 18-szor 18 méteres volt, egyiptomi stílusban épült, sarkaiban pedig egy-egy tornyot alakítottak ki. Az udvart kőlapok és oszlopok díszítették, két oldalt pedig szobák helyezkedtek el, melyekben számos agyagdarabot azonosítottak.
A komplexumot az egyiptomiak hozták létre az időszámítás előtti 12. század közepén.
Az erőd egy stratégiailag igen fontos területen feküdt, ahonnan ellenőrizni lehetett a Guvrin folyó mentén futó kereskedelmi utat.
Az egyiptomiak még az évszázadban elhagyták a térséget, ezért a kánaánita városok védtelenné váltak. A filiszteusok és az izraeliták így előrenyomulhattak.
(24.hu)