Ez történik, ha folyton kritizálnak

Kategória: Cikkek, írások Megjelent: 2020. augusztus 31. hétfő

Érdekes kutatást végzett el Pennsylvaniában a Lafayette College nevű egyetem kutatói csoportja: tartós párkapcsolatban élő 57 és 85 év közöttieket vizsgáltak, de a legérdekesebb adatot akkor kapták, amikor a vizsgálatot 5 év után megismételték. Az első kutatásban 1734 amerikait interjúvoltak meg, férfiakat és nőket egyaránt, az átlagéletkoruk 68 év volt. 90%-uk házasságban élt, de a többiek is együtt éltek valakivel intim kapcsolatban. Az egyik kérdés az volt a kérdőívben, hogy az illető hogy érzi, milyen gyakran kritizálja őt a házastársa/partnere. Három választási lehetőség volt: „szinte soha vagy soha”, „néha” és „gyakran”.

Amikor öt évvel később újra megkeresték ugyanezeket az embereket, sokan közülük már nem éltek. Az igazi meglepetés az volt, hogy a fenti három kategória közül azok, akik a másodikat adták meg, nagyobb eséllyel haláloztak el, mint azok, akik az elsőt, de azok haláloztak el a legnagyobb eséllyel, akik úgy érezték, hogy férjük/nejük „gyakran” kritizálja őket. A pontos szám: ez a harmadik csoport 44%-kal nagyobb veszélyben van, mint azok, akiknek csak „néha” szól be a párja, és 107%-kal nagyobb veszélyben, mint azok, akikre „szinte soha vagy soha” nincs egy negatív szava a másiknak.
Érdekes megfigyelni, hogy a kritizálás tényleges mennyiségét nem vizsgálták, ezt valószínűleg nem is igazán lehetnek objektíve megvizsgálni. De nem is az számít, hogy a másik tényleg folyton izélget-e engem, hanem az, hogy én úgy érzem-e, hogy rendszeresen szekálva vagyok. A tanulmány úgy találta, hogy a folyamatos kritizáltság férfiakra és nőkre egyaránt negatívan hat, és ebben a tekintetben az sem számít, hogy az illetőnek vannak-e más rokonai vagy barátai a folyamatosan beszólogató házastárson kívül.
Jamila Bookwala professzor így foglalta össze egyszerűen a kutatás tanulságát, amit persze józan ésszel, felmérés nélkül is be lehet látni, de azért mégiscsak meggyőzőbb így számokkal alátámasztva magunk előtt látni: Ne kritizáljuk a partnerünket – ez negatívan hathat társunk egészségére és arra, hogy milyen sokáig fog élni.
(Health Psychology, Daily Mail, velvet.hu)