Mit lehet tenni, ha fullad a maszkban vagy irritálja a bőrét?

Kategória: Cikkek, írások Megjelent: 2020. augusztus 30. vasárnap

1. Mit lehet tenni ha úgy érzi, nem kap levegőt a maszkban?
A szakemberek szerint ha nem áll valamilyen betegség a háttérben, akkor csak pszichés okai lehetnek annak, ha valaki úgy érzi, nem kap levegőt. Ahhoz ugyanakkor, hogy az ember megszabaduljon ettől az érzéstől, egy sor dolgot tud tenni:

    Gyakorolja otthon a maszkviselést. Egy biztonságos, nyugodt helyen hordja a maszkot. Próbálja ki, hogyan tudja megfelelően feltenni, például hogy a kis fémszálat ráigazítja és rányomja az orrnyergére, és próbáljon benne nyugodtan lélegezni.
    A professzionálisabb maszkok helyett próbálkozzon inkább az orvosi maszkkal. Ezek inkább védik a használó környezetét, mint őt magát, a légzés viszont egyszerűbb bennük.
    A pszichológusok szerint sokat segít, ha az ember hasi légzést alkalmaz. Ezt előtte otthon érdemes gyakorolni, már csak azért is, mert stresszoldóként egyébként is szokták ajánlani.
    Az is segíthet, ha az ember a kedvenc illatával befújja a maszkot. Nem töményen, mert akkor meg azért lesz elviselhetetlen, de ha nyugtatja a maszk illata, az már fél siker.
    Az allergiásoknak  azt tanácsolják, hogy rendszeresen tisztítsák a maszkot, különben gyakoribbak lehetnek az allergiás reakciók.
Fontos, hogy az ember csak akkor hordja a maszkot, amikor tényleg szükség van rá – mikor az autóban ül, hogy egyik boltból a másikba menjen, akkor nem kell feltenni, ahogyan akkor sem, amikor este a kihalt utcán sétáltatja egyedül a kutyát. Ha a fenti trükkök közül egyik sem segít, akkor érdemes felkeresni egy orvost, mert lehet, hogy valóban valamilyen betegség áll a háttérben, ennek pedig érdemes minél gyorsabban a végére járni.

2. Mit lehet tenni, ha nem tesz jót a bőrnek?
A bőrgyógyászok szerint a legjobb, ha rendszeresen tisztítjuk a maszkot, lehetőleg olyan anyagokkal, amelyek nem irritálják a bőrt. Erre vonatkozóan a következő trükköket lehet bevetni:
    Ha lehet, minden viselés után mossuk ki a maszkot, főleg ha hosszabb ideig hordtuk. Ezért érdemes pamutmaszkokból is többet beszerezni.
    Ha valaki egész nap hordja az egyszer használatos maszkokat, érdemes néhány óránként lecserélni őket, hogy a baktériumok ne tudjanak szaporodni a számukra kedvező meleg, párás közegben. Levétel után érdemes a maszkokat lefújni fertőtlenítő folyadékkal, és egy kicsit félretenni; de azt nem szabad elfelejteni, hogy az egyszer használatos maszkoknak nem véletlenül ez a nevük, idővel mindenképpen muszáj lesz megválni tőlük.
    Aki sminkel, annak érdemes kerülnie a szájkörnyék erős sminkelését. A vastag alapozóréteg helyett inkább próbálja meg hidratálni a bőrét a maszk felvétele előtt, a levétele után pedig mossa meg az arcát.
    A pattanásokat lehetőleg senki ne nyomkodja, vagy legalábbis próbálja megállni, hogy a bőrhibákon vezesse le a stresszt.

A maszk még mindig a leghatékonyabb védekezés az új koronavírus elleni védekezésben a távolságtartás mellett. De egyébként egy sima influenzajárvány is kevesebb megbetegedéssel járna, ha elterjedtebb lenne, hogy az emberek maszkot hordanak. A tudomány már számtalanszor igazolta, hogy a módszer hatékony, ezért a szakértők továbbra is arra kérnek mindenkit, hogy amikor zsúfolt helyen vannak, viseljenek maszkot.
(index.hu)

You have no rights to post comments