Lenullázza a talajt a klímaváltozás

Kategória: Cikkek, írások Megjelent: 2020. augusztus 26. szerda

A következő 50 évben világszerte jelentősen növekedni fog a talajveszteség mértéke a klímaváltozás mellett az intenzív mezőgazdaság, a fakitermelés és a túllegeltetés miatt – állapította meg egy nemzetközi kutatócsoport a PNAS tudományos lapban megjelent tanulmányában.

A szakértők a víz okozta várható eróziót modellezték egészen 2070-ig 200 országban. Három lehetséges forgatókönyvre építették munkájukat, amelyeket az Éghajlatváltozási Kormányközi Testület (IPCC) is használ. Eszerint a talajveszteség mértéke 2015-höz képest 30-66 százalékkal megnövekedhet 2070-ig, ennek fő oka a klímaváltozás.
Ha a mezőgazdasági gyakorlat nem változik és nem hoznak intézkedéseket a klíma felmelegedése ellen, akkor a kutatók szerint évente több mint 28 milliárd tonnányi talajveszteséggel lehet számolni. Ez kétharmaddal több, mint a 2015-re becsült mérték.
Az alacsony és közepes jövedelmű trópusi és szubtrópusi országok számára a tanulmány szerint sokkal nagyobb kockázatot jelent az erózió mértékének növekedése, mint a magasabb jövedelmű, mérsékelt szélességi körökön fekvő országok számára. Hasonlóképpen sérülékenyebben a meredek hegyoldalakkal és kevés vegetációval rendelkező területek.
A talajerózió a termékeny földterület elvesztéséhez vezet, ami csökkenti a mezőgazdasági produktivitást és ezzel veszélyezteti a népesség élelemellátását.
Az erózió mértéke befolyásolható fenntartható mezőgazdasággal és megfelelő politikai intézkedésekkel – hangsúlyozta Pasquale Borrelli, a Bázeli Egyetem kutatója, a tanulmány vezető szerzője. Reményei szerint a kutatócsoport jövendölései hozzájárulhatnak a talajveszteség fenyegető mértékének felismeréséhez.
(hvg.hu)

You have no rights to post comments