Nem szűnik az erőszak: a püspökök negyvennapos imát hirdettek

Kategória: Cikkek, írások Megjelent: 2020. augusztus 26. szerda

Isten segítségét kérik az országos válsághelyzet megoldásához az egyházi vezetők. A nigériai püspöki konferencia augusztus 22. és szeptember 30. között negyvennapos imát hirdetett az ország megmentéséért.

Egy héttel ezelőtt Ferenc pápa is imádkozott az erőszak és a terrorista támadások nigériai áldozataiért. Patrick Alumuku atya, az abujai érsekség kommunikációs igazgatója hangsúlyozta, hogy minden nigériai a békében reménykedik.

Nigéria a média által elhanyagolt ország, pedig nem szabad megfeledkezni a vérontásokról, amelyek a lakosságot sújtják. Ezen a héten a dzsihadista fegyveresek száznál is több civilt ejtettek foglyul Kukawa városában, az ország északi részén. Ez az erőszakos előrenyomulás a lakosság egyre nagyobb részét érinti a Csád-tó régiójában. Az elmúlt több mint tíz évben az erőszak 36 ezer áldozatot követelt Nigéria északnyugati részén. A „Negyvennapos ima az ország megmentéséért” kezdeményezés célja tehát az, hogy Isten segítségét kérje e szörnyű válság megszüntetéséhez. Szeptember 30-án, a függetlenség ünnepe vigíliáján ér véget az ima” – olvasható a nyugat-afrikai regionális püspöki konferencia weboldalán.

A nigériai főpásztorok arra buzdítják a híveket, hogy minden délben az Úrangyala imádság után mondjanak el egy Miatyánkot, egy Üdvözlégyet és egy Dicsőséget. Október 1-jére, a nemzeti függetlenség elnyerésének megünneplésére a nigériai püspökök ajánlják a rózsafüzér elimádkozását, különösképpen a fájdalmas olvasó titkaival. Az ima a Szent Péter tér ablakából is elhangzott Nigériáért Mária mennybevétele napján. A pápa az Úrangyala elimádkozása végén emlékeztetett arra a drámai helyzetre, amely az afrikai országot sújtja: „Ma kiváltképpen szeretnék imádkozni Nigéria északi régiójának lakosságáért, amely az erőszak és a terrorista támadások áldozatává vált” – fogalmazott Ferenc pápa augusztus 15-én.

Úgy tűnik, hatalmas válságot akarnak gerjeszteni az országban. Ezzel ellentétben a püspökök a béke útján akarnak járni. Nagyon fontos az ima. Minden nigériai a békében reménykedik ebben a pillanatban”

– nyilatkozta Patrick Alumuku atya, az abujai érsekség kommunikációs igazgatója a Vatikáni Rádiónak. Elmondta, hogy rengeteg gyilkosság történik ebben az időszakban Nigéria északi részén. „Mindennap, minden héten történnek gyilkosságok, de semmit nem tesznek ellene. Nagyon sok a szenvedés, senki nem érti, mi történik. Egyes esetekben a muszlim közösségeket is megtámadják, de elsősorban a keresztények állnak a célkeresztben” – nyomatékosította Patrick atya. „Lassan, de folyamatosan halad előre a megszállás: a fegyveresek házakat gyújtanak fel, öldökölnek és területeket foglalnak el.”

„Egész Nigéria örömmel fogadta a pápa imáját, mert ebben az időszakban először kaptunk támogatást külföldről” – fogalmazott meghatódva a nigériai pap. Köszönetét fejezte ki az ország egész keresztény közössége nevében Ferenc pápának. „Nagyon hálásak vagyunk a pápa felhívásáért. Ez a támogatás hangot ad annak, amit mi is ismétlünk: az élet fontos, senki nem veheti el másét, legyen az keresztény vagy muszlim. Ezért a pápa Mária mennybevétele ünnepén elhangzott szavait nagy örömmel fogadta országunk” – fogalmazott az abujai érsekség kommunikációs igazgatója a Vatikáni Rádiónak.

A negyvennapos imát a súlyos bizonytalanság és erőszak légköre miatt hirdették meg, amely az afrikai országban uralkodik az elmúlt hónapokban a fegyveres csoportok által elkövetett támadások, emberrablások és gyilkosságok következtében. Ezek célpontjában a keresztények állnak, olyannyira, hogy immár népirtásról beszélhetünk. A nigériai püspöki konferencia elítéli a helyzetet, és határozottan kéri a kormányt, hogy vessen véget az ártatlanok meggyilkolásának. „Mindannyian belefáradtunk ebbe a helyzetbe. Szívünk vérzik, és egyre nő az aggodalmunk a mészárlások miatt” – írják közleményükben a nigériai főpásztorok.

Az érintett hatóságokhoz fordulnak felhívással, hogy „a gyilkosságok elkövetőit juttassák az igazságszolgáltatás kezére. Ahol nincs igazságszolgáltatás, ott nem lehet béke, és ahol nincs béke, ott nem lehet fejlődés”. A nigériai püspökök emlékeztetnek, hogy „sosem lesz fenntartható fejlődés az ártatlan emberek vérének kiontása által, akiket fundamentalisták gyilkolnak meg brutális módon”. Arra hívják a politikai vezetőket, hogy ne használják fel eszközként ezeket a gyilkosságokat.

Egyetlen nigériai életének elvesztése sem segíti egyetlen vallási vagy politikai terv előremozdítását”

– nyomatékosítják a nigériai főpásztorok. A jelenlegi kormány által tett ígéretekre is utalnak, amelyeket a választási kampány idején fogalmaztak meg.

Az abujai egyház arra hívja a vezetést, hogy „számolja fel a korrupciót, biztosítsa az élet és a magántulajdon védelmét, növelje a gazdasági teljesítményt, teremtsen munkahelyeket és a magánszektor fejlődését elősegítő környezetet”. Ugyanakkor a püspökök rávilágítanak, hogy a kormány azt ígérte a nigériaiaknak, hogy „jelentősen növeli az elektromosáram-szolgáltatást, minőségi egészségügyi ellátást biztosít mindenkinek elérhető áron, és megújítja az oktatási szektort”. „Ezek az ígéretek azonban távoli emlékek maradtak, pedig prioritást kellene hogy élvezzenek” – írja a nigériai püspöki konferencia.

A főpásztorok felajánlják imáikat a támadások által sújtott áldozatokért, és Istenben bízva elkötelezik magukat, hogy emberileg mindent megtesznek annak érdekében, hogy biztosítsák a jólétet és a szabadságot minden nigériainak. „Legyünk a megbocsátás és a kiengesztelődés eszközei! Járjunk az igazságosság és a béke megteremtése útján! Isten adjon bátorságot, hogy ezen munkálkodjunk, és Isten áldja meg Nigériát!” – zárják nyilatkozatukat az afrikai ország püspökei.

Augusztus 23-ára nemzeti ökumenikus imanapot hirdetett a Nigériai Keresztény Társulat (CAN). Arra buzdított minden hívőt, hogy csatlakozzon a kezdeményezéshez. Daramola Joseph Bade, a szervezet főtitkára azt kérte az országban jelen lévő egyházaktól, hogy vasárnap szenteljenek legalább negyedórát a közösségi imának.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: Vatican News

Magyar Kurír

You have no rights to post comments