Bírálta az erőszakot, az oroszok leváltották a belarusz egyház vezetőjét

Kategória: Cikkek, írások Megjelent: 2020. augusztus 26. szerda

Az orosz ortodox egyház szinódusa kedden felmentette hivatalából a belarusz ortodox egyház vezetőjét, Pavel minszki és zaszlavi metropolitát, akinek helyére Veniamin bariszavi és maringorszki püspököt nevezték ki - közölte Vlagyimir Lagojda, a moszkvai patriarkátus szóvivője.

Pavel 2013 decembere óta látta el hivatalát a belarusz ortodox egyház élén, most a kubáni egyházmegyét fogja vezetni. A Nasa Niva helyi hírportál szerint Veniamin személyében első alkalommal kerül fehérorosz pap a belarusz ortodox egyház élére. A Vesztyi orosz hírportál úgy tudja, hogy Pavel korábban azzal a kéréssel fordult Alekszandr Lukasenko belarusz elnökhöz, hogy fékezze meg az újraválasztása miatt kibontakozott tüntetések résztvevőivel szembeni alkalmazott hatósági erőszakot. A pap egyben önmérsékletre és leleményességre intette az ország lakosságát.
Lukasenko szombaton élesen bírálta a tüntetők egyházi támogatását és szankciókat helyezett kilátásba. Az elnöki hivatal honlapján megjelent beszédében hangsúlyozta, hogy a papoknak nem szabadna az ellenzékiek nevében felszólalniuk. Hozzátette, hogy az állam mindezt nem fogja félvállról venni, az érintettek pedig szégyelljék magukat. Lukasenko szerint a politikának semmi keresnivalója a templomokban.
Különösen a katolikus egyház állt ki a választási csalás és a rendőrségi brutalitás ellen tiltakozók mellett. Mindemellett minden felekezet erőszakmentességet és országos párbeszédet sürgetett. A 9,5 millió fehérorosz többsége ortodox vallású, csak mintegy 15 százalékuk katolikus.
Fehéroroszországban tüntetések zajlanak az elnökválasztás óta, amelyen Lukasenko megszerezte sorban a hatodik államfői mandátumát. Az egykori téeszelnök a hivatalos adatok szerint a szavazatok 80 százalékával győzött az elnökválasztáson. Az ellenzék szerint a minszki vezetés elcsalta a választást, és a nyugati országok sem ismerik el a voksoláson született eredményt.
(index.hu)

You have no rights to post comments