Az emeritus pápa csendben viseli a szenvedést

Kategória: Cikkek, írások Megjelent: 2020. augusztus 25. kedd

Öt éve annak, hogy Georg Gänswein érsek, az emeritus pápa személyi titkára XVI. Benedek napirendjéről osztott meg részleteket. Azóta a pápa 93 éves lett, az egészsége megrendült, nehezen mozog, így a napjai is jelentősen átalakultak. Egyvalami nem változott: azóta is félelem nélkül készül a halálra, az Atyával való találkozásra.

XVI. Benedek 2013-ban, korához képest jó egészségi állapotban vonult vissza; titkára, Gänswein érsek erről egy 2015. áprilisi interjúban beszélt. Ennek ellenére „gyakran gondol a halálra, és fel is készült rá” – mondta már akkor, hozzátéve: XVI. Benedek számára a felkészülés a halálra egyúttal az Istennel való találkozásra való felkészülést jelenti, ami döntő jelentőségű.
Akkoriban az emeritus pápa napja kora reggel kezdődött és elmélkedésekkel, olvasással megszakított aktív tevékenykedéssel zajlott. Mára sok minden megváltozott: Joseph Ratzinger a végsőkig igyekezett megtartani ezeket a szokásokat, de az életkora előrehaladtával és egészségi állapota romlásával ez egyre nehezebben sikerült neki.
Ma már szinte kizárólag kerekes székkel mozog, és a napjai nagy része imádsággal telik. Az utóbbi hetekben ráadásul orbáncban is szenved, ami amúgy is törékeny egészségét még inkább próbára tette, tovább gyengítette – noha Gänswein érsek szerint az életét ez a betegség nem veszélyezteti.
A személyi titkár úgy fogalmaz: az emeritus pápa, aki nemrég vett végső búcsút szeretett fivérétől, utolsó élő családtagjától, csendben szenved. Az érsek így vall: XVI. Benedeket az Atyával való találkozás nem ijeszti, és készen áll arra, hogy ez megtörténjék.
(vasarnap.hu)