Iskola és/vagy koronavírus?

Kategória: Cikkek, írások Megjelent: 2020. augusztus 24. hétfő

Nincs kockázatmentes megoldás, de a gyerekeknek jobb, ha újra mehetnek iskolába szeptembertől - nyilatkozta a brit kormány egészségügyi tanácsadója, Chris Whitty. A BBC által idézett professzor, aki Anglia tisztifőorvosa is, azt mondta, hogy nagyobb károkat okoz a gyerekeknek, ha nem nyitnak ki az iskolák, mintha esetleg elkapnák a vírust. Whitty érvei:

- a gyerekeknél kevésbé súlyos tünteti vannak a koronavírusnak, kevesebben kerülnek kórházba és az áldozatok között is kevesebb a gyerek és a fiatal,
- hosszabb távon mentális és fizikai betegségeket okoz, ha a gyerekek nem járhatnak iskolába,
- gyerekek kevésbé adják át a vírust felnőtteknek, mint a felnőttek egymásnak.
A professzor szerint a távolságtartási, tisztasági és higiéniés szabályok betartásával a kockázatok jelentősen csökkenthetők, bár nem lehet elérni a teljes biztonságot.
A kockázatok nagyobbak a szülőknél, akik találkozhatnak egymással az iskolák előtt, de leginkább a munkahelyükön fertőzhetik meg egymást, ahová visszatérhetnek, ha a gyerekek újra járnak iskolába.
És ott vannak a tanárok is. Az ő esetükben is nagyobb kockázatot jelent, hogy egymást fertőzik meg, minthogy gyerekektől kapják el a vírust, ezért nekik különösen oda kell figyelniük a szabályok betartására.
Whitty egyébként nem bízik abban, hogy még az idén lenne vakcina, mert annak tesztjéhez több idő kell.
(444.hu)