Tanárhiány-statisztika, megyékre lebontva

Kategória: Cikkek, írások Megjelent: 2020. augusztus 19. szerda

Magyarországon a 2020/2021-es tanév kezdete előtt két héttel 1 167 tanárt keresnek. A legtöbbet Pest és Borsod-Abaúj-Zemplén megyében, illetve Budapesten. Igen ám, de lakosságarányosan ennél már jóval árnyaltabb az országos megyei lista. A számok mögé nézve azt látni, hogy az első és utolsó megyét összevetve nem kevesebb mint 6-szoros a tanárhiány-különbség.

Bár az egyelőre még mindig nem világos, hogy milyen formában fog elindulni Magyarországon a 2020/2021-es tanév, az már biztos, hogy rengeteg, augusztus 17-i hivatalos adatok szerint nem kevesebb, mint 1167 tanár mindenképpen hiányzik a rendszerből.
Legalábbis a Belügyminisztérium munkaügyi portálján éppen ennyi aktív "tanár" hirdetés fut Magyarország összes megyéjében együttvéve. A Pénzcentrum az adatok kapcsán annak járt utána, melyik megyében keresik a legtöbb tanárt, de megvizsgáltuk azt is, hogy lakosságarányosan, hol a legjobb, illetve a legrosszabb a helyzet.
A hivatalos statisztikákat böngészve azt látni, hogy 2 megyében és a fővárosban keresnek több mint 100 tanárt jelenleg Magyarországon. A lista élén Pest megye áll, itt 288 aktív állás van jelenleg meghirdetve. Budapesten ennél valamivel kevesebb, 233, míg Borsod-Abaúj-Zemplén megyében 124.
A listán ezeken felül még három olyan megye szerepel, hogy 50 vagy annál több tanárt keresnek, csökkenő sorrendben Fejér (61), Szabolcs-Szatmár-Bereg (58) és Komárom-Esztergom (50). 20-50 betöltetlen tanári állás van jelenleg ezen fül még 10 megyében, miközben 20-nál kevesebb tanárt 4 megyében keresnek. A legkevesebbet, egészen pontosan 8-at Nógrádban.

És hol a legnagyobb a hiány?
A nyers adatokon felül kíváncsiak voltunk arra is, hogy lakosságarányosan mely magyar megyében keresik a legtöbb tanárt. Itt már azért némileg árnyaltabb listát kaptunk.
A legszembetűnőbb adat az, hogy a top 3-ból kikerült Budapest. Lakosságarányosan Pest megyében a legrosszabb a helyzet, itt 4 440 lakosra jut 1 betöltetlen tanári állás, míg a második Borsdo-Abaúj-Zemplén megyében 5 181 lakosra jut ugyanennyi. A lista harmadik legrosszabbja Komárom-Esztergom megye lett, hiszen bár itt csupán 50 tanárt keresnek, lakosságarányosan ez azt jelenti, hogy minden 5 984. lakosra jut 1 betöltetlen tanári állás.
Fejér megye lett a lista 4. helyezettje, itt 6 847 lakosra jut egy betöltetlen tanári állás, míg az 5. Budapesten ez a szám már 7 520. Ha összenézzük a két táblázatot, akkor azt találjuk, hogy
a 6 legtöbb aktív álláshirdetéssel rendelkező megyéből 5 akkor is az élen végzett, amikor lakosságarányosan vizsgáltuk meg az adatokat.
Ez alól csupán Szabolcs-Szatmár-Bereg megye kivétel, itt volt ugyanis az 5. legtöbb a keresett tanárok száma, ám a lakosság számával súlyozott statisztikában már csak a 8. helyen végzett. Érdemes azt is megnézni, hogy a lakosság arányait figyelembe véve mekkora a különbség a lista két vége között.
Hiszen míg az élén végző Pest megyében 4 440 lakosra jut egy betöltetlen tanári pozíció, addig Csongrád-Csanád megyében nem kevesebb mint 26 600 lakosra jut egyetlen betöltetlen tanári pozíció. Vas megyében ez a szám 25 355, míg Nógrádban 23 663. A számok alapján ez azt is jelenti, hogy lakosságarányosan Pest megyében 6-szor akkora a tanárhiány, mint Csongrád-Csanád megyében.
(penzcentrum.hu)