Valószínűleg eddig ön is rosszul időzítette a fogmosást

Kategória: Cikkek, írások Megjelent: 2020. augusztus 14. péntek

Nem rögtön étkezés után, hanem csak fél-egy órával később érdemes fogat mosni – derül ki a Semmelweis Egyetem közleményéből. A fogmosás helyes időzítése legalább annyira fontos az optimális fogápoláshoz, mint a fogmosási technika, a fogkefe vagy a fogkrém. Különösen nyáron igaz ez, amikor a sok gyümölcs és savas frissítő ital tovább fokozza a saveróziót.

A saverózió során a fog kemény szöveteiből ásványi anyagok oldódnak ki. Ez eleinte még nem okoz látható változást, később azonban mattá válik tőle a fogfelszín, ahogy pedig egyre több anyag oldódik ki a fogból, kopások keletkezhetnek a koronán, a gyökérfelszínen vagy mindkettőn, és ez komolyabb gondokhoz vezethet – magyarázza dr. Nevelits Annamária. A Semmelweis Egyetem Parodontológiai Klinikájának fogorvosa.
Saveróziót  szénsavas üdítőitalok és a gyümölcsök, zöldségek, de például az uszoda vize is okozhatja, ha a medence vízének  pH-értéke nem optimális. A szakember szerint  érdemes kifejezetten a saverózió ellen ható fogkrémet használni, de ennél lényegesebb kérdés a fogmosás időzítése. 
Savhatás után legalább fél-egy órát javasolt várni annak érdekében, hogy a zománcból, illetve a fog kemény szöveteiből kioldódott foganyag képes legyen a remineralizációra, vagyis az ásványi anyag visszaépülésére, és azt a fogkefével ne dörzsöljük le azonnal.
A saverózió tünetei széles spektrum között változhatnak a láthatatlan elváltozástól akár az elviselhetetlen fájdalomig. A kopásokat nehéz tisztítani, növelhetik a plakkok képződését, a környező szövetek is begyulladhatnak, és ezek is okozhatnak panaszokat, vérzést, fájdalmat. Az előrehaladott folyamat a fog teljes integritását is veszélyeztetheti, megnyílhat a fogbélcsatorna, és gyökérkezelés is lehet a vége a fogorvos szerint.
A parodontológus úgy véli, a magyar emberek legtöbbje nagyon lelkes fogmosó, ám ez nem feltétlenül társul jó fogmosási technikával. Emiatt ugyancsak előfordulhatnak szuvasodások, ínygyulladások, ami fogágybetegségbe is torkollhat. Arról már mi is írtunk, hogy a jó technika mindennek az alapja, ugyanis egy méregdrága fogkefével is lehet rosszul mosni a fogat, és egy olcsóval is jól.
A Semmelweis Egyetem szakembere szerint a legegyszerűbben azzal a példával lehet szemléltetni a helyes technika fontosságát, ha elképzeljük, hogy a fogaink olyanok, mint egy tóban lévő kavics, amelyet csúszós, nyálkás réteg borít, és egy saját kis ökoszisztéma található rajta. A kavicsról semmilyen vízáramlás, mosó-, sodró hatás nem képes az ökoszisztémát eltávolítani, vagyis a fogainkat is csak akkor tudjuk megtisztítani, ha ehhez eszközt – optimális esetben puha vagy közepesen erős sörtéjű fogkefét – használunk. A kemény fogkefe fokozhatja az ínyvisszahúzódás kialakulását, ami szabaddá teheti a fognyakat és érzékenységhez vezethet. A fogkrémek közül a fluoridtartalmúak segíthetnek, ám érdemes tudni, hogy a fluorid csak a megfelelően tiszta fogakon hatásos. Ajánlatos tehát a fluoridos fogkrém használata előtt alaposan megtisztítani a fogfelszíneket csupán fogkefével, illetve naponta egyszer speciális fogköztisztító kefét is javasol a szakember az ételmaradékok eltávolítására.
A savak duplán árthatnak, ugyanis közvetlenül hatnak a zománcra, de azáltal is fokozhatják a saveróziót, hogy csökkentik a szájüreg pH-értékét. Ha ez 5,5 pH-érték alá esik, akkor közvetett módon is elkezd kioldódni a foganyag, ezért érdemes odafigyelni arra, hogy megfelelő legyen a nyálelválasztásunk. Az elegendő folyadékfogyasztás tehát nemcsak azért fontos, hogy ne száradjunk ki, hanem hogy a szájüreg pH-értékét is hamarabb helyreállítsuk, ezáltal is csökkentve a savak hatását a fogakra. Ebből a szempontból is víz a legoptimálisabb ital, mivel a nyálelválasztás fokozásával a nyálban lévő ásványi anyagok visszakerülnek a fogra.Sőt a szakember szerint az sem véletlen, hogy egy francia menüsor sajttal fejeződik be: védőréteget képezve a fogak felszínén ez is segít abban, hogy a szájüregi pH hamarabb visszaálljon.
(index.hu)

You have no rights to post comments