Film készült Bódi Magdolnáról, a fiatal magyar vértanúról

Kategória: Cikkek, írások Megjelent: 2020. augusztus 12. szerda

Megjelent Buvári Tamás valós eseményeken alapuló filmdrámája, a Magdolna előzetese, amelyben Nagy Katica egy tragikus sorsú munkáslányt alakít a II. világháború idején. Bódi Mária Magdolna szentté avatását több püspök is kezdeményezte.

A film valós eseményeket dolgoz fel. Története Bódi Mária Magdolna munkáslány, vértanú két napjára fókuszál, egy 1933-as szeptemberi napra és az 1945. március 23-i napra, amikor Magdolnát 23 éves korában meggyilkolják. A gyerekkori Magdolnát Buvári Villő, míg a felnőtt lányt Nagy Katica (Rossz versek, Gólyatábor) alakítja.
Bódi Mária Magdolna Jézusnak tett fogadalma alapján élete árán is meg akarta őrizni szüzességét. 1945. március 23-án érkeztek a szovjet csapatok Litérre, ekkor érte támadás a helyi lányokat is; Magdolna megpróbált védekezni és elmenekülni, de egy szovjet katona meggyilkolta. Rövid életének történetét a Wikipedia részletesen leírja.
A Magdolna a veszprémi SzeretFilm Stúdió és helyi vállalkozók, civil szervezetek koprodukciójában, Veszprém Város és a Balaton-felvidéki településeinek támogatásával készül, együttműködésben az Európa Kulturális Fővárosa 2023 Veszprém pályázattal. Az állami filmfinanszírozástól független játékfilmet Buvári Tamás rendezi, operatőre Tóth Zsolt.
A film főbb szerepeiben Nagy Katica, Turós-Máté Kinga, Danis Lídia, Trokán Anna, Takáts Andrea, Egyed Brigitta, Pap Lívia, Hegyi Zoltán, Horváth Csaba, Fehér László, Fésős András és Máté P. Gábor látható. Szeptember 17-én mutatják be a mozik.
(index.hu)