A gyerekek a világhálón kiesnek a családi védőhálóból

Kategória: Cikkek, írások Megjelent: 2012. január 14. szombat
Az új technológiák világa leginkább a fiataloké. Sokkal többet tudnak róla, mint a feln?ttek, és gyakran kikerülnek a szül?k ellen?rzése alól. Érdemes sz?r?ket beiktatni, hogy nagyobb eséllyel kerüljék el a veszélyeket.

Ismert tény, hogy a gyerekek jobban eligazodnak az interneten, mint a szüleik. Egy — az olasz Famiglia Cristiana című keresztény családi folyóiratban ismertetett — felmérés azt tanúsítja, hogy a gyerekek jobban tudatában vannak a generációs különbségeknek, az őket a felnőttektől elválasztó távolság nagyságának, mint a szüleik. Fennáll a veszély, hogy ezen  a területen a szülők nem képesek ellenőrzés alatt tartani gyermekeik nevelését. A Symantec által közzétett adatok szerint csupán a szülők 1%-a van tisztában azzal, hogy nem tudja, merre jár gyermeke a világhálón. Ugyanakkor minden 10 gyerekből 1 állítja, hogy szüleinek fogalma sincs, mit is csinál az interneten.
Sok gyerek bevallotta, hogy amikor felnőtt közeledik, átvált a képernyőjén egy másik oldalra. A szülők gyanakodnak ugyan, de jóval kisebb mértékben, mint amilyen mértékben megtörténik ez. Az olasz kamaszok 13%-a vallotta be a névtelen felmérésben, hogy amikor nem látják, akkor felnőtteknek szóló portálokat nézeget. Az egész világra kiterjedő felmérés szerint a kamaszok 33%-a vásárol a neten szülei beleegyezése nélkül. Nagy a veszély, hogy bajba sodorják magukat, vagy negatív tapasztalatokat szereznek. A leggyakoribb kockázat persze az, hogy számítógépük vírussal fertőződik, de ezen túl valódi bűntettek áldozataivá is válhatnak.
A számok sokat elárulnak. Míg a szülők 1%-a, a gyerekek 11%-a gondolja, hogy a szülő nem tudja, mit csinál gyermeke a neten. A szülők 19%-a gyanítja, hogy gyermeke másképp netezik, ha ő is ott van, míg a gyerekek 36%-a vallja be, hogy másképp viselkedik szülei jelenlétében. A gyerekek 36%-a állítja, hogy már áldozatává vált on-line bűntetteknek, és 59%-uk került már a neten kellemetlen helyzetbe.
Az olasz Famiglia Cristiana folyóirat ezért azt javasolja, hogy a  szülők használjanak webes figyelőszoftvert, például a Norton Online Family ingyenes szolgáltatást (https://onlinefamily.norton.com/familysafety/basicpremium.fs). Ez lehetővé teszi, hogy a szülők ellenőrizhessék, merre navigál gyermekük, mennyi időt tölt a neten, és szűrőket is be lehet tenni a koruknak nem megfelelő tartalmak letiltására.

Magyar Kurír