Egészségügy: hat megyében nincs közfinanszírozott fogászati ügyelet

Kategória: Cikkek, írások Megjelent: 2020. augusztus 03. hétfő

Hat megyében nincsen 24 órás, közfinanszírozásból fenntartott fogászati ügyelet. Az érintett megyékben él az ország ötöde. Erről a Magyar Orvosi Kamara alelnöke számolt be. Nagy Ákos szerint a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK) finanszírozási listáján nem szerepel tb-szerződött fogászati ügyelet az alábbi megyékben: Csongrád-Csanád, Somogy, Fejér, Győr-Moson-Sopron, Somogy, Tolna, Veszprém.

Nagy Ákos szerint azonban annak sem sokkal könnyebb, akit más megyében ér a váratlan fogfájás. az ügyletet az alapellátás részeként az önkormányzatoknak kellene megszervezniük, a biztosító olyan kevés pénzt fizet a feladatra, hogy abból szinte lehetetlen megoldani a problémát.
A körülbelül 1400 forintos óradíjból kellene finanszírozni a fogászati anyagot, az orvos és az asszisztencia bérét, a takarítást, és az egyéb rezsiköltségeket. Ennyiből nem lehet fenntartani ezt az ellátást, ezért aztán országosan alig van 24 órában működő fogászati ügyelet, ahol pedig van, ott az önkormányzat mélyen a zsebébe nyúl. Egy előírás szerint fenntartott fogorvosi ügyelet egy megyei jogú városban évente legalább 50 millió forintba kerül, aminek költségeit - miután a biztosítótól kapott összeg a felét sem teszi ki a ráfordításoknak - az önkormányzatok lennének kénytelenek fedezni, ám ez túl nagy terhet ró rájuk, így szabadulnának a feladattól.
(index.hu)

You have no rights to post comments