Egy 105 éves orvos 6 tanácsa a hosszú élethez

Kategória: Cikkek, írások Megjelent: 2020. július 24. péntek

Dr. Shigeaki Hinoharára nem lehet azt mondani, hogy vizet prédikált, de bort ivott volna. A 2017-ben elhunyt japán orvos, élete utolsó 1-2 hónapját leszámítva, rendkívül aktív volt. Bőven elmúlt 100 éves, amikor még rendelt, előadásokat tartott, megbeszéléseken vett részt.

Szenvedélyesen szerette a munkáját, miközben mindvégig a hosszú élet titkát kutatta. A praxisa és a saját tapasztalatai alapján hol egészen egyszerű, hol kevésbé nyilvánvaló dolgokra esküdött.
Az 1911-ben született Shigeaki Hinohara egyike volt azoknak, akik sokat tettek a felkelő nap országában a rendszeres szűrővizsgálati programok megalapításáért és népszerűsítéséért. A japán doktor arról is sokat beszélt, hogy mit kellene tennünk ahhoz, hogy minél tovább egészségesek maradjunk. Legfontosabb üzeneteit Rajeet Singh, a Medium szerzőjének összefoglalója alapján mutatjuk be.

1 A jókedv az egyik legjobb fájdalomcsillapító
Hinohara sokat tanult a gyerekektől. A kicsik gyakran játszani kezdenek, amikor testi kényelmetlenségeik vannak, hogy eltereljék a figyelmüket. Ha el tudunk mélyedni különböző tevékenységekben, vagy időnként képesek vagyunk mosolyogni akár a saját nyomorúságunkon is, annak kimutathatóan előnyös hatásai vannak a szervezetünkre nézve. A nevetés ugyanis csökkenti a testünkben lévő stresszhormonok szintjét, illetve serkenti az immunrendszerünket, valamint a baktériumokat és vírusokat semlegesítő ellenanyagok termelését. Nyilván sok mindenre nem megoldás, de azért a jókedv – ha meg tudjuk őrizni – elég jó orvosság. 

2 Ne tulajdoníts túl nagy jelentőséget az anyagi javaknak
A kapitalista társadalmakban rengeteg arra irányuló hatás ér minket, hogy mindenből a legújabbat és a legdrágábbat vegyük meg. De ami ma a legújabb, az pár hónap múlva már a régebbi verzió lesz, így ha lépést akarunk tartani a legmodernebb trendekkel, akkor sosem leszünk elégedettek azzal, amink van, és megveszünk egy csomó olyan dolgot, amire nincs is szükségünk. Ezzel nemcsak pénzt költünk, hanem sok hulladékot is termelünk, ami a környezetünknek sem tesz jót. Hinohara szerint a legtöbb örömünk amúgy is az élményeinkből származik, pláne ha másokkal is megoszthatjuk őket. A doktor arra figyelmeztet, hogy senki sem tudhatja, mikor dobja fel a talpát, az értéktárgyait pedig amúgy sem viheti magával a túlvilágra (még ha el is temetik vele).

3 Cipekedj és használd a lépcsőt
Mindegy, hogy 8 vagy 88 éves vagy, a rendszeres fizikai aktivitás az egyik legfontosabb dolog abban, hogy egészséges maradj. Az izmaid – csakúgy, mint az agysejtjeid – akkor fejlődnek, ha folyamatosan dolgoztatod őket. Ha nem, akkor félő, hogy elsorvadnak. Vadászó-gyűjtögető őseink akár napi 15-20 km-t is megtettek, a testünk evolúciósan tehát nem arra van kitalálva, hogy egész nap az íróasztalnál, este pedig a sorozatok előtt üljünk. Amikor az ember nyugdíjba megy, különösen csábító, hogy állandóan a fotelben pihenjen. De ha teljesen ellustulsz, az nem lesz jó neked. Egyes kutatások például azt is megerősítették, hogy a mozgás hat az agyi eredetű növekedési faktor (brain-derived neurotrophic factor, röviden BDNF) nevű fehérje termelésére, amely egyszerre gátolja a már meglévő agysejtek pusztulását, valamint segíti az újak létrehozását, azaz az idegrendszer fiatalon tartását. Hinohara azt hangsúlyozta, hogy már az is sokat számít, ha mindennap sétálsz, lépcsőzöl vagy cipekedsz egy kicsit. Ha ezt teszed, az izmaid aktívak maradnak, új agysejtjeid termelődnek, és jobban ellen tudsz állni az öregedés negatív hatásainak.
 
4 Ne rögtön műtétben gondolkodj
Természetesen vannak olyan beavatkozások, amelyeket haladéktalanul el kell végezni, ez nem vitás. De Hinohara orvosként is azt tanácsolta, hogy mindig vizsgáld meg hozzáértő szakemberek segítségével a kevésbé invazív beavatkozások lehetőségét. A keleti orvoslás hagyományában amúgy is nagyobb szerepet kap a holisztikus, az embert egészként kezelő megközelítés. Nem feltétlenül az lesz hatékony a gyógymód, ha rögtön kés alá fekszel.

5 Ne edd túl magad
Bár lényeges odafigyelnünk arra, hogy senkit se szégyenítsünk meg vagy ítéljünk el a testméretei miatt, hacsak teheted, próbáld meg nem túlenni magad. Minél több felesleget kell cipelnie a szervezetednek, annál nehezebb dolga van. Ez komoly megterhelést róhat az emésztőrendszeredre, felboríthatja az alvás-ébrenlét ciklusodat, valamint növelheti a szív-érrendszeri vagy a daganatos betegségek kialakulásának kockázatát. Persze nem arról van szó, hogy ne lehetne időnként lakomákat csapni meg édességet fogyasztani, de érdemes ebben mértéket tartani.

6 Mindig legyenek terveid, céljaid
Hinohara azt figyelte meg, hogy a nyugdíjazást követően sokan válságba kerülnek: a naptáruk szinte egyik napról a másikra üressé, ők maguk pedig tétlenné válnak. A japán doktor élete végéig tevékeny maradt. Úgy gondolta, hogy a 65 év körüli nyugdíjkorhatárokat még akkor találták ki, amikor a várható élettartam kb. 68 év volt. Tehát mindez régen azt jelentette, hogy az emberek az életük utolsó 1-2 évére lassultak le. Ám manapság még akár több évtizedet is élhetsz nyugdíjasként. Azt javasolja, hogy amíg tudsz, dolgozz – feltéve, hogy élvezed, amit csinálsz, mert ha a munkád állandó negatív stresszt jelent számodra, az inkább megrövidíti az életedet.
Ha nem szeretnél vagy nincs lehetőséged tovább dolgozni, akkor vonódj be más értelmes tevékenységekbe, például önkénteskedj. A lényeg, hogy legyenek olyan munkáid, szerepeid, tevékenységeid, amelyek kihívások elé állítanak, lefoglalnak, stimulálnak, fizikailag is aktívan tartanak és más emberekkel kötnek össze. Ha mindig van mit csinálnod, akkor nagyobb eséllyel éled meg, hogy van értelme az életednek. Amíg vannak céljaid, terveid, vágyaid, addig érdemes kitartani: azok fognak hosszan élni, akiknek van miért.
(divany.hu)