Újabb százmilliós állami támogatás a keresztény könnyűzene fejlődésére

Kategória: Cikkek, írások Megjelent: 2020. július 09. csütörtök

Fekete Péter kultúráért felelős államtitkár és Rétvári Bence, az Emmi parlamenti államtitkára közös sajtótájékoztató keretében jelentették be, hogy a kormány a vallásos könnyűzene támogatására újabb forrásokat bocsát rendelkezésre. A tavalyi évben már megvalósult állami szándék tehát az idei évben tovább erősödik!

Alig száradt meg a tinta az állami támogatásból megvalósított és az egyházak által elbírált hangszerpályázatok értesítésein, máris érkezik az újabb támogatási csomag, amellyel a vallásos – és ezen belül a keresztény könnyűzene fejlődését igyekszik elősegíteni a kormány.
A kormány több százmillió forintot juttat pályázat útján a vallásos könnyűzene képviselőinek hangszerbeszerzésre és -felújításra – közölte az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) kultúráért felelős államtitkára szerdán Budapesten. A most megnyílt pályázati felületen keresztül százmillió forint fog jutni kezdő hangszereseknek, 300 millió a keretösszeg a profi zenészeknek, százmillió pedig a határon túli magyaroknak áll majd rendelkezésére új hangszerek vásárlására. Folytatódik a templomi orgonák és más hangszerek felújítási programja, erre is százmillió forintot biztosít a kormány – mondta Fekete Péter, aki arra is emlékeztetett, hogy tavaly 600 millió forintos keretösszegre lehetett pályázni, de akkor nem egyéneknek, hanem az egyházi közösségek segítségével.
Az államtitkár hozzátette: több mint ezer fiatal kezébe adtak hangszert, idén ezt a számot szeretnék megtöbbszörözni.
„Nagy szükség van most a fiatalokra, művészekre, akik keresztény közösségeket szólítanak meg és hozzájárulnak ahhoz, hogy a pandémia nyugvópontján, az újjáéledéssel együtt ismét meginduljon a kulturális élet” – hangsúlyozta a kulturális államtitkár.
Rétvári Bence, az Emmi parlamenti államtitkára az eseményen kiemelte: a magyar keresztény vallásos könnyűzene az elmúlt időszakban felkerült a világtérképre, komoly sikereket ért el. Megemlítette, hogy nemrég Pajor Tamás és a Bolyki Brothers a tízszeres Grammy-díjas amerikai Take 6 zenekarral dolgozott együtt egy dalon. Pat Barrett, a keresztény könnyűzene amerikai sztárja pedig egy nyilatkozatában méltatta a magyarországi folyamatokat.
A parlamenti államtitkár felidézte, hogy a keresztény könnyűzenének mintegy fél évszázados hagyományai vannak Magyarországon, és a műfajnak hosszú utat kellett megtennie, míg a kezdeti illegalitást megélve, a rendszerváltás után kórusok alakultak a templomokban, országszerte számos találkozó zajlott le és zenekarok jöttek létre.
A hangszeres támogatásra vonatkozó pályázatok az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő honlapján (emet.gov.hu) keresztül érhetők el.
(vasarnap.hu)

You have no rights to post comments