Jó hír a Balaton vizéről

Kategória: Cikkek, írások Megjelent: 2020. július 06. hétfő

A Balaton vízminősége javuló tendenciát mutat, ezt a NASA és az amerikai Stanford Egyetem kutatói állapították meg a Landsat műholdak felvételei, adatai alapján, írja az Időkép.

A kutatásban összesen 33 ország 71 tavát vizsgálták meg, melyek 100 négyzetkilométernél nagyobbak. Igyekeztek azt is figyelembe venni, hogy minél jobban különbözzenek a fizikai körülmények, a földrajzi szélesség és az emberi beavatkozás mértéke. Ezek után huszonnyolc év év 32000 nyári felvételét elemezték ki úgy, hogy elsősorban az erős infravörös jeleket keresték. Azért ezeket, mert a fitoplankton virágzásakor megnő a klorofill koncentrációja, a klorofill a kék és a vörös hullámhosszakat elnyeli, a közeli infravörös sugárzást (és a zöldet) viszont visszaveri. Az intenzív algavirágzás idején tehát az infravörös felvételeken erős infravörös visszaverés látható.
Az 1984–2012 közötti vizsgált időszakban a nyári maximális algavirágzás a vizsgált 71 tó közül 48-nál növekedett, míg hat tó esetében tapasztaltak javulást, ezek egyike a Balaton. A szakemberek szerint a komoly erőfeszítésének köszönhető a vízbe kerülő szennyező tápanyagok mennyiségének csökkenése, valamint a vízminőség megőrzéséhez hozzájárul az is, hogy a vízhőmérséklet nem, vagy csekély mértékben mutat emelkedő tendenciát.
(via Időkép & Űrvilág, index.hu)

You have no rights to post comments