A téli olimpia helyszíneinek ma már nem lenne alkalmas...

Kategória: Cikkek, írások Megjelent: 2020. június 23. kedd

A téli olimpiák korábbi helyszíneinek több mint fele alkalmatlanná válik a klímaváltozás miatt arra, hogy újra téli játékokat rendezzenek a következő harminc évben, állítja egy tanulmány.

A David Goldblatt által jegyzett tanulmány szerint az eddigi 19 téli olimpiai helyszínből 10 már nem számíthatna rá, hogy képes megrendezni a havas versenyeket 2050-ig. A prognózisa még rosszabb 2080-ra, szerinte ekkor már csak hat helyszín lehet alkalmas.
„Az éghajlatváltozás természetesen nem egységes, de szinte univerzális következménye, hogy az átlaghőmérséklet mindenhol emelkedik, és a hegyvidékeken, a legtöbb téli sport helyszínén is, mindez kevesebb havat, ritkább havazást és gyorsabb olvadást jelent"– írták a tanulmányban.
A felmelegedés nemcsak a pályák állapotára van hatással, de jelentősen befolyásolja a versenyek végkimenetelét is. A tanulmány szerint a szocsi olimpiai síversenyein egyenkénti indítás esetén szinte csak azok szereztek érmet, akik az első tíz között rajtolnak, mert nekik még száraz volt a hó. Szocsiban a nedves, olvadó hó ráadásul sokkal több balesettel is járt.
A klímaváltozás hatására a Nemzetközi Olimpiai Bizottság márciusban bejelentette, hogy 2030-tól minden rendező városnak klímapozitívnak kell lennie, ami a széndioxid-kibocsátás jelentős csökkentésére, illetve hosszú távon a minimálisra szorítására vonatkozik.
A 2022-es téli játékokat Peking, a 2026-osat pedig Milánó és Cortina d'Ampezzo rendezi.
(via Insidethegames, index.hu)

You have no rights to post comments